31.10.2008

HAŞHAŞLI ÇÖREK




Çok sevdiğim ve uzun zamandır denemek isteyip de cesaret edemediğim bu tarifi en sonunda misafirlerim için yaptım böylesi daha iyi oldu kendimiz için yapmaya kalksaydım pek özenmeyecektim belki de bu kadar güzel olmayacaktı çok leziz oldu bir deneyin derim:)

Malzemeler:
2 su bardağı ılık süt
1 paket yaş maya (42 gr.)
1 su bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı toz şeker
tuz ve dövülmüş haşhaş (damak tadınıza göre)
aldığı kadar un yaklaşık 4-5 su bardağı kadar koydum ben

Yapılışı: Mayayı sütle eritin içine tuzunu şekerini yağını ve ununu ekleyip yumuşak bir hamur elde edin hamurun üzerini örterek 1 saat kadar dinlendirin.
Mayalanmış hamuru üç parçaya bölerek elinizle ya da nerdane yardımıyla açın (25-30 cm çapında oluyor ) açtığımız hamurların aralarına haşhaş sürerek üst üste koyup resimdeki gibi şeritler halinde kesin.

şertleri simit gibi burarak gül şeklinde sarın üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Arzuya göre üzerine susam çörek otu dökebilirsiniz



Afiyet olsun..


Not:haşhaşı yumuşatmak için 1 çay bardağı sıvı yağ vardı tarifimde yanlız çok yağlı olabilir endişesiyle koymamıştım iyi ki koymamışım bence biraz ağır olurdu yinede koymak isterseniz bir kasede yağ ve haşhaşı karıştırıp hamura o şekilde sürebilirsiniz.

SODA SOSLU TAVUK


Merhabalar Olcay arkadaşımdan aldığım bu güzel tarifi sizlerle paylaşmak istedim bizim vazgeçilmezimiz oldu çok seviyoruz tarifi ilk duyduğumda ilk sorduğum çok yağ çeker mi olmuştu ama hakikaten çok hafif oluyor bence tavsiye ederim


Malzemeler:

1 şişe soda

2 adet tavuk göğsü (şinitzellik)

2 adet yumurta

3-4 diş sarımsak

isteğe göre tuz karabiber ve kimyon ben ara sıra kekik de koyuyorum çok yakışıyor

aldığı kadar un


Yapılışı: soda, yumurta sarımsak ve baharatları ve unu bir kapta kek kıvamında çırpıyoruz tavukları bu karışıma bulayıp az yağda kızarana kadar pişiriyoruz hepsi bu kadar.

Afiyet olsun..

İRMİK HELVASI


en sevdiğim tatlılardan biridir irmik helvası biraz yapması zahmet gerektirdiği için sık yapamıyorum sizlerle paylaşmak istedim. Aşağıda yazdığım malzemelerin yarısını yaptım ve 6 kişi rahat rahat yedik size önerim fazla kalabalık değilseniz benim yaptığım gibi malzemelerin yarısını kullanarak deneyin bu tarifi

Malzemeler:

500 gr. irmik

350 gr.margarin

750 gr.toz şeker

900 ml su

50 gr. çam fıstığı ya da ceviz içi


Yapılışı:Margarini eritip fıstıkla beraber 5 dk. kadar kavuruyoruz irmiğide ilave edip çok kısık ateşte karıştırarak irmikler hafif esmerleşene kadar kavuruyoruz başka bir kapta su (süt de koyabilirsiniz su yerine ben 500 gr süt 400 gr su olarak ayarladım) ve şekeri bir taşım kaynatıyoruz kavrulmuş irmiğimize ilave edip suyunu çekene kadar 10-15 dk. kadar pişiriyoruz ocaktan alınca yine 20 dk. kadar dinlendirip servis ediyoruz

Afiyet olsun..

29.10.2008

SOSİSLİ BÖREK


Hilal'ime sevgilerle ...
Malzemeler:
4 adet yufka
7 adet haşlanmış sosis(buna ayrıca gülüyom)
3 adet domates
3 adet biber
kekik
tuz
karabiber
sosu için:
5 kaşık yoğurt
5 kaşık yağ
1 adet yumurta

üzeri için:
1 adet yumurta
susam

Yapılışı: Bir yufkayı tezgaha serin üzerine yoğurt yumurta ve yağ karışımından dökün,üzerine ikinci yufkayı serin tekrar sos dökün,sonra diğer yufkalarıda aralarına sos dökerek serin,dört yufkayıda üstüste koyduktan sonra önce dörde sonra sekize bölün..
Sosisleri haşlayın halka halka kesin içine biberi ve domateside küçük küçük ekleyin ,kekik,karabiber ve tuzunuda ekleyip ,sekize böldüğümüz yufkaların içine paylaştırın,sonra yukardan başlayarak yufkaları sigara böreği gibi kenarlarını katlayarak sarın ,yağlanmış tepsiye dizip üzerine yumurta ve susamıda ekleyip fırında pişirin.


çok doyurucu güzel lezzetli bir tarif
afiyet olsun..

KIYMALI PİDE


emine'nin pidesi tarifi sizlerle paylaşmama izin verdiği için çok teşekkür ediyorum


Malzemeler :


1 çay bardağı margarin
1 çay bardağı ılık süt
1 çay bardağı ılık su
Yarım yaş paket maya (20gr.)
1 paket kabartma tozu
2 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı sirke
aldığı kadar un

Harcı için:

400 gr kıyma
4 adet sivri biber
1 adet soğan
3 adet domates
yarım demet maydanoz
tuz ve damak tadınıza göre baharatlar


Yapılışı: Mayayı ılık su veya süt ile içine şekeride atıp eritin,diğer hamur malzemelerinide ekleyip yumuşak bir hamur elde edin üzerini örterek yarım saat kadar dinlendirin.

İçi için malzemeleri küçük küçük doğrayarak yada robottan geçirerek harmanlayın ben bi hata yapıp rendelemiştim malzemeleri çok sulu oluyor siz bu hataya düşmeyin.

Hamur dinlenince küçük bezelere bölüp oval şekilde açın kenarlarından iki cm kadar boş bırakarak iç malzemesini yayın ve kenarlarını kapatıp fırının orta kısmında pişirin .

İsterseniz iç malzemesine kaşar yumurta koyarak çeşitlendirebilirsiniz ayrıca peynirli sucuklu pidelerde elde edebilirsiniz

Afiyet olsun..

SODALI BÖREK




Zehra arkadaşımın meşhur sodalı böreği şu güne kadar kaç kez yaptım hatırlamıyorum eşim ve ben çok seviyoruz bana çok hafif geliyor dokunmuyor diğer börekler gibi bu tarifi peynirli vereceğim ama ben çoğunlukla patatesli yapıyorum siz isteğe göre patatesli kıymalı ıspanaklı bile yapabilirsiniz çıtır çıtır böreği sıcak sıcak yeyin derim ben işte
malzemeler:


1 şişe soda (200 ml)


3 adet yumurta


125 gr.margarin (yarım paket)


3 adet yufka




Yapılışı: Yufkalarımızı tezgaha serip ortadan ikiye kesiyoruz bir yufkamızın düz olan kısmına iç malzememizi koyuyoruz rulo şeklinde sarıyoruz yine ortadan ikiye kesiyoruz bütün yufkaları bu şekilde sarıp yağlı kağıt serilmiş tepsimize diziyoruz.


Margarini eritip soğuyunca yumurtalarla çırpıyoruz içine sodamızıda ekleyip böreklerin üzerine döküp buzdolabında dinlendiriyoruz (en az yarım saat) daha sonra 175 derecelik fırında 20 dk. kadar pişiriyoruz


afiyet olsun...




ben akşamdan yapıp koyuyorum buzdolabına sabah çıkarıp çay hazırlanana kadar pişirip sıcak sıcak kahvaltıda yiyoruz


PİZZA



merhaba arkadaşlar ben bir kaç pizza tarifi denedim bu en sevdiğim tarif oldu tam istediğim kıvamda kıtır kıtır bir pizza hamuru sizlerle paylaşmak istedim
hamurumuz için :
75 gr. margarin( oda sıcaklığında yumuşak )olacak
2 su bardağı un
1 çay kaşığı karbonat
2 çorba kaşığı yoğurt
tuz
İşte bu kadar hamur malzemelerimiz bütün malzemeleri yoğurup yumuşak bir hamur elde ediyoruz 25-30 cm çapında bir tepsiye elimizle açıyoruz üzerine 1 çorba kaşığı sulandırılmış salça sürüyoruz isteğe göre malzemelerimizi koyuyoruz (ben salam sucuk yeşil biber mısır zeytin mantar koydum siz dahada çeşitlendirebilirsiniz) üzerlerine 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi serpiyoruz

ayrı bir kapta 1 çay bardağı sütle 1 yumurtayı iyice çırpıp pizzamızın üzerine döküyoruz ve fırında pişiriyoruz çok leziz oluyor gerçekten

karbonat yerine kabartma tozu koyabilirsiniz ama ne kadar koymanız gerektiğini bilemiyorum onu siz deneyimli hanımlar ayarlarsınız
afiyet olsun

işte bu pişmiş hali bir beceriksizin elinden sizler daha güzelini yaparsınız

ETİMEK PASTASI VE BİSKÜVİLİ BONBON




misafirlerim vardı yana yana ne yapsam tatlı olarak diye düşünürken sema arkadaşımın bloğu imdadıma yetişti bu tarifi onun bloğundan aldım çok hafif çok güzel bir tatlı çok da pratik tavsiye ederim :) 15-16 dilim kadar çıkıyor

bu arada bu tarifi sema arkadaşımın izniyle ekledim buraya kendisine desteği ve yardımı için bir kez daha teşekkür ederim


Etimek pastası için


Malzemeler:


2 paket tuzsuz etimek


2 paket kakaolu petibör bisküvi


1 paket kremşanti


kremşantiyi çırpmak için 1/2 su bardağı süt


etimekleri ıslatmak için 1 su bardağı ılık şekerli süt


1 paket hazır çikolata sosu


krema için:


3 su bardağı süt
1, 5 tepeleme yemek kaşığı un
1,5 tepeleme yemek kaşığı nişasta
4 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı margarin (şart değil)




Yapılışı:Krema malzemelerini margarin hariç bir tencereye alın ve ocağı yakın. Kaynadıktan sonra 2-3 dakika daha pişirin ve muhallebi kıvamına getirin. Ocaktan alın ve soğutun. Soğuduktan sonra margarini ilave edip ya da kullanmıyorsanız etmeyip 3-4 dk mikserle çırpın.
Krem şantiyi yarım bardak sütle çırpın ve kremaya ilave edip karıştırın.
Etimekler için 1 bardak sütü geniş bir tabağa alın ve 2 kaşık şekerle karıştırın.
Etimekten bir tane alın ve bu süte her iki tarafını da batırıp çıkartın ,kare borcama(28*28 cm) dizin. Bir katı tamamlayın.
Kremanın 1/4 ünü etimeklerin üzerine boşaltıp kaşıkla her tarafına yayın. Çok yoğun bir krema katı olmuyor, sadece üzerini hafif kapatmaya yetiyor.
Bisküvileri de süte batırıp kremanın üzerine dizin.(Ben iki sıra bisküvi dizdim siz isterseniz bir sıra dizip krema sürün tekrar etimek dizin) Yine kremadan dökün ve üzerini düzeltin.
Tekrar etimek alın ve sütte ıslatarak kremanın üzerine koyun. Üstüne krema dökün ve üzerini düzeltin.
En son kakaolu bisküviyi sütte ıslatın ve kremanın üzerine dizin. En üste krema dökün ve pastanın üzerini örtüp dolaba kaldırın.
Bu şekilde etimek+krema+kakaolu bisküvi+krema+etimek+krema+kakaolu bisküvi+krema biçiminde katlar elde edilecek.
Bu arada çikolata sosunu tarifine göre hazırlayıp soğutun. Pastanın üzerine döküp bir gece dinlendirin. Mutlaka ertesi gün servis edin.


afiyet olsun...




Bisküvili Bonbon için


Malzemeler:


2 adet muz


1 çay kaşığı tarçın


ceviz yada fındık içi


bir avuç kuru çekirdeksiz üzüm


1 yemek kaşığı bal


hindistan cevizi (üzeri için)


1 çay bardağı süt


evde bulunan bisküvi kurabiye ve kek parçaları


Yapılışı: Evde bir yığın bisküvim vardı pek yemeyiz ama gelen giden kızıma alıyor kimse yemeyincede kalıyordu ne yapsamda değerlendirsem diye nette biraz araştırıp bu tarifi buldum kendimce bazı eklemeler yaptım ve ortaya muhteşem bir tat çıktı kek kurabiye parçalarıylada yapılabilir bütün malzemeleri bir kaba koyup hamur gibi yoğuruyoruz daha sonra elimizde ceviz büyüklüğünde yuvarlayıp hindistan cevizine buluyoruz


afiyetler olsun..


23.10.2008

ISPANAKLI PASTA



Kiminin kulağına pek hoş gelmiyor ıspanaklı pasta ilk duyduğumda ben de çok şaşırmıştım herhalde tuzlu bir pastadır diye düşündüm ama yapan arkadaşlarımdan övgüleri duyunca denemeye karar verdim ıspanak tadı hissedilmiyor hiç muhteşemde bir görüntüsü oluyor hala denemediyseniz hiç durmayın:)


Malzemeler :




  • 250 gr. ıspanak (sadece yaprağı)


  • 3 adet yumurta


  • 2 su bardağı toz şeker (200 gr.)


  • 1 su bardağı sıvı yağ


  • 1 su bardağı yoğurt


  • 3 su bardağı un


  • 2 paket kabartma tozu


  • 2 paket vanilya


üzeri için:





  • 2 poşet krem şanti


  • 2 su bardağı süt


Yapılışı:



Ispanağı çok az haşlayıp blendırdan geçirerek püre haline getiriyoruz. Yumurtaları ve şekeri mikserle iyice çırpıyoruz yağımızı ve yoğrdumuzu ekleyip malzemeler iyice karışınca ıspanak püresini ekliyoruz son olarak un kabartma tozu ve vanilyayıda karışıma eleyerek ilave ediyoruz bir kaşık yardımıyla malzemeleri karıştırıp 26 cm lik bir kek kalıbına döküp fırında 175 derecelik bir ısıda pişiriyoruz kekimizin üzeri kızarınca alimünyum folyo kapatırsanız kekin üzeri yanmadan pişmeye devam eder.



Kekimiz fırından çıkıp soğuyunca ortadan ikiye kesiyoruz iç kısmından küçük parçacıklar alıp üzerini süslemek için ayırıyoruz arasına ve üzerine krem şanti sürüp dilediğimiz malzemelerle süsleyip servis ediyoruz.



Afiyet Olsun..



not:yaptığım gün eşim krem şantiyi kakaolu almış mecburen öyle yaptım sade kremşantiyle yaparsanız görüntüsü daha güzel olur


22.10.2008

KAZANDİBİ


Kazandibi


merhabalar bugün ilk defa denedim çok sevdiğim kazandibi tatlısını güzel oldu misafirlerim vardı onlarda çok beğendiler artık sık sık yaparım zor zannediyordum ama çok kolaymış sizlerlede paylaşmak istedim malzemeleride çok az
Malzemeler

4 su bardağı süt
1 su bardağı pirinç unu (veya 1/2 su bardağı buğday nişastası 1/2 su bardağı pirinç unu)
2 su bardağı şeker
2 çorba kaşığı pudra şekeri

Yapılışı
şeker ve pirinç ununu karıştırıp azar azar sütü ilave ederek orta ısılı ocakta 10 dk kadar kaynatıyoruz kıvamını bulunca ocaktan alıyoruz 25 cm çapında bir tepsiyi azıcık margarinle yağlayıp pudra şekeri veya normal şeker serpiyoruz muhallebiyi tepsiye döküp yine orta ısılı bir ocakta çevire çevire altı yanana kadar pişirmeye devam ediyoruz
ocaktan alınca soğuyana kadar bekletip buzdolabına koyuyoruz 2 saat kadar kaldıktan sonra kesip yanık tarafı üste gelecek şekilde servis ediyoruz 30 cm çapında bir tepsiyle yaparsanız kazandibini rulo şeklinde yapıp öyle servis edebilirsiniz daha güzel oluyor

GÜVEÇTE MANTARLI TAVUK



Malzemeler

2 parça kemiksiz tavuk kalça ya da göğüs eti

350 gr mantar

2 adet domates

2 adet kuru soğan

tuz,salça,z.yağ


Yapılışı

etimizi fındık büyüklüğünde doğrayıp güvecimizin tabanına yayıyoruz
üzerine 350 gr mantarı yine küçük küçük doğrayıp onuda tavukların üzerine diziyoruz
yarım ay şeklinde doğranmış soğanı ve biberleri ekliyoruz üzerine tuzunu(ben tuz..t kullanıyorum yemeklerime çok leziz oluyor) kekiğini ekleyip en üste kabuklarını soyarak yine yarım ay şeklinde doğradığımız domatesleri yemeğin üzerini tamamen kapatacak şekilde diziyoruz üzerine azıcık sıvı yağ gezdiriyoruz dileyen salçada koyabilir
kısık ateşte hiç su koymadan 1 saat pişiriyoruz tadı soteden daha güzel oluyor yağını az koyduğumuz için süper bir diyet yemeği bence
afiyet olsun

KELEDOŞ


bu yemek bizim evde çok sık yapıldığı ve çok sevildiği için ilk önce bunu eklemek istedim yöresel bir yemek bazı yerlerde tirit diyede adlandırılıyor çok basit ve çok lezzetli


Malzemeler

1/2 kg kuşbaşı et

3-4 adet büyük boy kuru soğan

1 adet domates

4-5 adet yeşil biber

bayat ekmek


Yapılışı

etimizi azıcık sıvıyağıyla birlikte kavuruyoruz pişmeye yakın içine yarım ay şeklinde doğradığımız soğanlarımızı küçük doğradığımız biberleri atıyoruz soğanlar yumuşayınca isteğe göre domates yada salça ekliyoruz yemeğimize sonra üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip bir taşım kaynattıktan sonra yemeğimizi ocaktan alıyoruz servis yapacağımız tabağa bayat ekmek doğruyoruz istediğimiz kadar sonra yemeğin suyuyla ekmekleri ıslatıp ardından etlerimizi üzerine koyup servis yapıyoruz . Yemeğin özelliği bol soğanlı olması resim pek güzel çıkmadı o konuda çok beceriksizim ama lezzeti süper malzemeside çok az denemenizi tavsiye ederim

Afiyet Olsun..