30.11.2008

RULO BÖREK




İşte size çok pratik ve çok lezzetli bir börek tarifi daha ansızın biz geliyoruz diyen misafirler için. 6 kişi ağırlanabilir bu tarifle. Biraz sarı çıkmış resimde Hiloşum için olsun bu tarif de :)


Malzemeler:
3 adet yufka

3 adet yumurta

125 gr.(yarım paket) margarin

1 su bardağı yoğurt

3 adet orta boy haşlanmış patates (peynirli yapmak isterseniz 4/1 kalıp beyaz peynir)

tuz, kırmızı pul biber


Yapılışı:

Sosu için;Margarini ocakta eritip biraz ılıması için bekletiyoruz.

Yumurta ve yoğurdu çırpıyoruz içine ılımış olan margarini döküyoruz ve biraz tuz ekliyoruz tekrar çırpıyoruz.
Haşlanmış patatesleri çatal yardımıyla eziyoruz arzuya göre pul biberle tatlandırıp sosumuzun içine ekleyip karıştırıyoruz.

Yufkalardan en düzgün olanını tezgaha seriyoruz sosumuzun üçte birini yufkamızın üzerine yayıyoruz.

İkinci yufkayı üzerine yerleştirip yine sosun kalan kısmının yarısını döküp yayıyoruz . Üçüncü yufkayı da diğerlerinin üzerine koyup artan sosu üzerine dökerek yayıyoruz.

Yufkalarımızı kenardan başlayarak rulo halinde sarıyoruz bir tepsiye koyup buzdolabında 1-2 saat dinlenmeye bırakıyoruz.




Buzdolabında sertleşen böreğimizi alıp 2 parmak genişliğinde şeritler halinde kesip yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye yan yatırarak diziyoruz.

Orta ısılı fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 20-25 dk. pişirip sıcak sıcak servis ediyoruz.




Afiyet Olsun.

27.11.2008

KESTANELİ PİLAV


Bugün sabahtan değişiklik olsun diye kestaneli pilav yapmaya karar verdim ilk defa denedim yine malzemelerimi azaltıp iki kişilik yaptım eşimin gelmesini sabırsızlıkla bekledim bu değişik tarifin tadına bakabilmek için.

Ama bir arkadaşınında yemeğe geldiğini öğrendim ve çok sevindim bu tarifi size sunarken üç kişi sevdi diye rahat rahat yazıyorum sizinde beğeneceğinizi umuyorum.

Eşim çok acele etti çok açım diye fotoğraf çekmeyi unutmuşum maalesef tabakta kalan pilavın üstüne haşlanmış kestane koyup öyle çektim resmini ne yapayım fotoğrafsız bir tarif sunmak istemedim size eşim ve arkadaşı silip süpürmüşler hepsini çok beğenmişler ben sadece bir kaşık tadına bakabildim hoşuma gitti tarifde tavuk var ben yaparken koymadım çünkü pilavın yanına tavuklu patates yapmıştım.Çok uzattım yine işte malzemelerim:


2 su bardağı pirinç

2 su bardağı kestane

1 adet tavuk göğsü

1 adet havuç

2 çorba kaşığı margarin

3 su bardağı sıcak su
tuz,karabiber
Yapılışı: Biraz maklube tarzı bir yemek bu önce tavuğu haşlıyoruz.
Pirincimizi tuzlu sıcak suda yarım saat kadar bekletiyoruz.
Kestanelerimizi pişiriyoruz. Ben düdüklü tencerede 15 dk. haşladım ama siz isterseniz kestanelere çizik atıp fırın tepsisine dizebilir öyle pişirebilirsiniz.
Havuçları kibrit çöpünden biraz kalınca şeritler halinde kesiyoruz.
Sırasıyla haşlanmış tavuğu, havuçları ve pişirdiğimiz kestaneleri az yağda ayrı ayrı soteliyoruz.
Islanmış olan pirincimizi yıkayıp ayrı bir tencerede margarinle biraz kavuralım pilav pişirir gibi.
Genişçe bir tencereye kestanelerimizi sıra sıra diziyoruz, üzerine havuçları ve tavukları yerleştiriyoruz en üste pirincimizi düzgün bir şekilde yayıp 3 su bardağı sıcak suyu ekliyoruz dilediğimiz kadar tuz ve karabiberi de üzerine serpip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
15 dk. kadar dinlendirip düz bir servis tabağına ters çevirip servis ediyoruz.
Hala çok kızıyorum kendime nasıl unuttum ters çevirmeden önce makinamı hazırlamıştım neyse birdaha yaptığımda eklerim artık.
Afiyet Olsun..

HAMSİ TAVA


Dün balık yapmaya karar vermiştim değişik nasıl yapsam diye düşünürken armina'nın bloğunda bu tarifi gördüm denemeye karar verdim Ezo bu tarif senin için ;-)

Çok basit ama hoşuma gittiği için eklemek istedim.

Bir kapta yumurta ve bir miktar suyu çırpıyoruz boza kıvamında olacak şekilde içine un ekliyoruz balıklarımızı bu karışıma bulayıp kızartıyoruz.

Su yerine maden suyu koymayı bir deneyin derim.

Afiyet Olsun..

25.11.2008

PAZI SARMASI


Bir kaç ay önce bir arkadaşımızın evinde yemiştim Pazı Sarmasını çok beğenmiştim zor olur diye şimdiye kadar deneyememiştim.Bugün bir cesaret denemeye karar verdim yanılmamışım gerçekten çok zorlandım Betülümle çok yordu beni rahat vermedi bir saatte küçücük bir tencere ancak sarabildim ama değdi çok güzel oldu kızımda çok sevdi çocuklarınıza deneyin mutlaka bu tarifi çok sağlıklı. Ben kremalı patatesle servis yaptım akşam yemeği olduğu için sarımsaklı yoğurt koyamadım yanına ağır gelir diye aslında sarımsaklı yoğurtla nefis oluyor.
Tarifi devletşah'tan aldım. Teşekkür ediyorum.

Malzemeler:

1 kahve fincanı ince köftelik bulgur

250 gr. pazı yaprağı

1 adet soğan

500 gr. yağlı kıyma

2 çorba kaşığı salça

maydonoz,nane,tuz karabiber ve arzu ettiğiniz baharatlar


Yapılışı: Pazı yapraklarını 5 dk. kadar haşlıyoruz.

Soğan,maydonoz,naneyi küçük küçük doğruyoruz içine baharatlarımızı ve tuzumuzu ekliyoruz.

Bulgurumuzu üzerini geçecek kadar suyla ıslatıp kabarmasını bekliyoruz. Bulgur suyunu çekince kıyma ve soğanlı karışımla karıştırıyoruz.

Haşlanan pazı yaprağından bir tane alıp tezgaha seriyoruz. orta damarlı kısımlarını kesiyoruz.(Benim yapraklarım çok büyük olduğu için ortadan ikiye kestim) geniş olan kısmına iç harcımızdan koyup kenarlarını yaprak sarması gibi kapatıp rulo halinde sarıyoruz.

Tenceremizin tabanına bir kaç tane pazı yaprağı döşeyip sarmalarımızı tenceremize alıyoruz.

Üzerini fazla geçmeyecek şekilde su koyup bir tabağı ters çevirip sarmaların üzerini kapatıyoruz sarmaların dağılmaması için kısık ateşte yarım saat kadar pişiriyoruz.

Devletşah tencerenin tabanına kemikli et koymuş öylesi daha lezzetli olur eminim ama evde kemikli etim olmadığı için ben yapamadım.

Afiyet Olsun.

KREMALI PATATES


Bu tarifi Yemekteyiz programında görmüştüm bu kadar lezzetli olacağını tahmin etmezdim doğrusu mutlaka denemeniz gereken çok güzel bir tat.Et yemeklerinin yanına çok yakışır bence. Ben pazı sarması ile servis ettim.

Malzemeler:
4 adet küçük boy patates
1 paket çiğ krema (süt kreması)
1 paket tavuk bulyon
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri


Yapılışı: Patatesleri soyup yıkayıp çok ince (yaklaşık 1 mm.) halka şeklinde doğruyoruz.



Kremayı bir kaba boşaltıyoruz.Tavuk bulyonu bir tatlı kaşığı kadar sıcak suyla iyice topak kalmayacak şekilde eziyoruz ve kremamızın içine döküp mikser yardımıyla çırpıyoruz bu karışımı.

Patatesleri bir tepsiye diziyoruz (ben 28 cm. çapında yuvarlak bir tepsi kullandım) üzerine kremalı bulyonlu karışımı döküp en üste kaşar peyniri rendesini yayıyoruz.

Orta ısılı fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 20 dk. pişirip servis ediyoruz.

Afiyet olsun..

18.11.2008

FIRINDA SEBZELİ KUZU GERDAN


Bu akşam eşim eve geç gelecekti yemek telaşım olmayacak diye sevinirken okuldan aradı ve "ben geliyorum açım" dedi. Ne pişirsem diye düşünürken derin dorucumda kalan iki parça kuzu gerdan çarptı gözüme ve böyle bir yemek çıktı evde olan malzemelerimden ismini ne koyacağımı bilemedim sanırım en uygunu bu oldu fırında sebzeli kuzu gerdan :) Pişince fotoğraf çekmeyi unutmuşum maalesef ama başka bir gün yaptığımda eklerim.


Malzemeler:

2 adet kuzu gerdan

2 adet patates

4-5 adet mantar

2 adet yeşil biber

1 adet domates

2 kaşık zeytin yağ

1 adet soğan

3-4 diş sarımsak

yarım limonun suyu

kekik,tuz ve arzu ettiğiniz baharatlar


Yapılışı:
Eti genişçe bir kaba alıyoruz.
(Et biraz çiğ kalır endişesiyle mikrodalgada eti çözerken fazladan 10 dk. kadar pişirdim. Sizde 5-10 dk. pişirip sonra yaparsanız yemeği daha güzel olur sanıyorum.)
Elma dilimi şeklinde doğradığımız patates, yarım ay şeklinde doğranmış soğan, küçük doğradığımız mantar, domates,yeşil biber, tuz, kekik, rendelenmiş sarımsak ve limon suyunu etlerin üzerine ekliyoruz ve iyice harmanlıyoruz.

Pişirme kağıdının üzerine alıp sıkıca kenarlarını kapatıyoruz. Kağıdı iğneyle bir kaç yerinden delip orta ısılı fırında 30-35 dk. kadar pişirip servis ediyoruz.

Malzemeler harmanlandıktan sonra yarım saat kadar beklese daha lezzetli olurdu sanırım ama benim acelem olduğu için hemen pişirdim sizler bekletirseniz daha güzel bir sonuç alacağınıza eminim ;-)

Afiyet Olsun..

SEBZELİ KARNABAHAR


Karnabahar en sevdiğim sebzelerden biri kızım ek gıdalara geçtikten sonra sık sık mutfağıma girer oldu değişik pişirme yöntemleriyle hem ben hem de kızım bu faydalı sebzeden yararlanma imkanı buluyoruz eşim pek sevmiyor ama bu akşam o da biraz tattı gerçekten çok leziz olmuştu çocuklar için de çok besleyici sağlıklı bir tarif . Bir deneyin derim.
Malzemeler:
1 adet küçük boy karnabahar (500 gr.)
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 adet küçük boy soğan
1-2 çorba kaşığı salça
100 gr. kıyma
2 adet patates
1 adet havuç
2 çorba kaşığı bezelye tuz ve arzu ettiğiniz baharatlar
Yapılışı: Soğanı yemeklik doğrayıp sıvı yağ ve salçayla kavuruyoruz.
İçine kıymayı ilave ediyoruz.
Patatesleri ve havuçları küçük küçük doğrayıp tencereye koyup 5 dk. kadar kavuruyoruz.
Üzerlerine sıcak su ekleyip (yaklaşık 3-4 su bardağı kadar) patatesler hafif yumuşayına kadar pişiriyoruz.
Yıkayıp çiçeklerini ayırdığımız karnabaharları da ekleyip kısık ateşte 20 dk. kadar daha pişirip üzerine bezelyemizi ekleyip ocağımızı kapatıyoruz.
Bezelye haşlanmamış ise patateslerle beraber atıyoruz tenceremize bir de isterseniz karnabaharı başka bir kapta haşlayıp öyle de ilave edebilirsiniz ama ben tadı ve kokusu sinsin yemeğe diye haşlamadan hep beraber pişirdim.
4 kişi ağırlanabilir bu malzemelerle.
Afiyet olsun..

MUTFAK ÖLÇÜ BİRİMLERİ

Mutfak Ölçü Birimleri:
Ölçüler
Bir su bardağı su 200 gr.
Bir su bardağı süt 225 gr.
Bir su bardağı un 150 gr.
Bir su bardağı şeker 240 gr.
Bir su bardağı pudra şekeri 180 gr.
Bir su bardağı kakao 100 gr.
Bir su bardağı irmik 170 gr.
Bir çorba kaşığı margarin veya tereyağı 40 gr.
İki çorba kaşığı kakao 30 gr.
İki çorba kaşığı şeker 50 gr.

Ölçülerin Kaşık Karşılığı:

25 gr. Rende kaşar peynir dört çorba kaşığı
25 gr. Hindistan cevizi rendesi dört çorba kaşığı
25 gr. Toz şeker iki çorba kaşığı
25 gr. Un iki çorba kaşığı
25 gr. Nebati yağ iki çorba kaşığı
20 gr. Pirinç bir çorba kaşığı
30 gr. Pirinç unu bir çorba kaşığı
30 gr. Domates salçası bir çorba kaşığı
120 gr. Süt bir çay bardağı

16.11.2008

ISPANAK ÇORBASI


Hilal arkadaşımdan öğrendiğim bu tarif en zor zamanlarımda imdada yetişiyor.Betül en iştahsız zamanlarında bile bu çorbaya hayır demez . Umarım sizinde işinize yarar bu tarif.

Malzemeler:

7-8 yaprak ıspanak

2 çorba kaşığı pirinç

1 adet küçük boy havuç

50 gr. kadar kıyma

sıvıyağ,tuz,salça


Yapılışı: tencereye yağımızı koyuyoruz (istediğiniz kadar) üzerine sırayla salçamızı,kıymamızı,rendelediğimiz havuçları ve iyice yıkadığımız pirinçleri ekleyip bir süre kavuruyoruz ve üzerine sıcak su ekliyoruz.

Pirinçler yumuşayınca içine ıspanaklarımızı küçük küçük doğrayıp ekliyoruz ve ıspanaklar da pişince ocaktan alıyoruz.

Suyun miktarını yazamadım sürekli suyu çeken bir yemek siz göz kararınıza ve çocuğunuzun sevdiği kıvama göre ayarlarsınız.

Pirinç yerine bulgur koyarak da yapabilirsiniz ben bazen bulgur pilavı arttığında su ve ıspanak ekleyerek elde ediyorum bu çorbayı kuzucuğumda çok seviyor.

Afiyet olsun..


PÜRELİ BÖREK



Bu tarifi Oktay Usta'nın yemek programından almıştım çok severek yapıyor ve yiyorum. Teşekkürler Oktay Usta.


Malzemeler:
2 adet yufka
1çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı soda
1 su bardağı galete unu
tuz
Püre için:
2 adet orta boy patates
1/2 su bardağı süt
Yarım çorba kaşığı tereyağ

Yapılışı: Önce püremiz için patatesi haşlıyoruz.Patatesler haşlanınca kabuklarını soyup rendeliyoruz.
Tavamıza tereyağı koyup biraz ısınınca patatesleri ekleyip karıştırıyoruz içine sütümüzüde soğuk olarak ekleyip sütümüz kaynayıp patatesler püre kıvamına gelince ocaktan alıyoruz.İçine kaşar peynirini ekliyoruz.
Soda ve sıvı yağı bir kapta karıştırıyoruz.
Yufkalarımızı tezgaha yayıyoruz sigara böreği gibi sekiz eşit parçaya bölüyoruz.
İçlerine sıvıyağ ve soda karışımından sürüyoruz.Yufkaların geniş olan taraflarına püremizi yayıp yine sigara böreği sarar gibi daha kalın halde sarıyoruz .




Yufkalar bitene kadar aynı işlemleri tekrarlayıp buzdolabında yarım saat dinlendiriyoruz.
Dolaptan aldığımız börekleri kalan sodalı ve sıvı yağlı sosa batırıp galeta ununa buluyoruz.
Isıtılmış 175 derecelik fırında 20 dk. kadar pişiriyoruz.

Afiyet Olsun..

GÜL BÖREĞİ




Benim en sık yaptığım böreklerden hem pratik hem çok lezzetli ama tarif vermek bir hayli zor olacak çünkü çoğunlukla göz kararı yaparım. Annem bu böreği kendi elleriyle yufkasını açar yapardı biz küçükken o tadı hiç unutamam. Ben bugün patatesli yapmaya karar verdim böreğimi ama kardeşim ıspanak diye tutturunca birazınıda ıspanaklı yaptım.Göz kararı malzemelerimi anlatmaya çalışacağım sizlere.




Malzemeler:


1/2 su bardağı sıvı yağ


1 su bardağı süt


2 yemek kaşığı süt


1 yumurta


5 adet yufka


3 adet orta boy patates


1 küçük bağ ıspanak


ve tuz




Yapılışı: İç malzemesi için patatesi haşlıyoruz içine tuz ve arzuya göre soğan salça baharat koyup karıştırıyoruz.
Ispanağı iyice ayıklayıp yıkıyoruz küçük küçük doğrayıp 5 dk. kadar yüksek ateşte azıcık sıvı yağla kavuruyoruz.İsterseniz çiğde koyabilirsiniz.
Sosu için, süt, yağ,yoğurt ve sarısını üzerine sürmek için ayırdığımız yumurtamızı çırpıyoruz.
Yufkalarımızı üst üste koyup ortadan ikiye yarım ay şeklinde kesiyoruz.
Hazırladığımız sütlü sostan üstte kalan yufkaya sürüyoruz.
Yufkanın geniş olan tarafına iç malzememizden koyup ince rulo halinde sarıp kenardan başlayarak gül biçiminde kıvırıyoruz.
Aynı işlemleri yufkalar bitene kadar tekrarlayıp fırın tepsimize diziyoruz.Üzerine yumurta sarısını ve artan sosumuzu karıştırıp sürüyoruz.175 derecelik fırının orta katında börekler kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Yufkaların her birini dörde bölerek daha küçük güller elde edebilirsiniz.Ben biraz üşendiğim için bu şekilde yaptım küçük olunca yemesi daha kolay oluyor görüntüsü de daha bir güzel oluyor. ;-)

Afiyet olsun..

14.11.2008

ÜZÜMLÜ KURABİYE



Malzemeler:


3 su bardağı un


1 su bardağı pudra şekeri


3 adet yumurta


1 paket margarin


1 su bardağı kuru üzüm


1 fincan hindistan cevizi


1 paket kabartma tozu


1 çaykaşığı toz zencefil


Yapılışı: Yumurta ve pudra şekerini çırpıyoruz içine oda sıcaklığında yumuşamış olan margarini ve diğer malzemelerin hepsini katıp yumuşak kıvamda bir hamur elde ediyoruz.
Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle yuvarlak şekil veriyoruz yağlı kağıt serilmiş tepsimize diziyoruz.
175 derece fırında üzeri sararana kadar pişiriyoruz.
Ben yine malzemeleri yarıya indirerek yaptım bir tepsi çıktı tahminen 4-6 kişi ağırlanabilir.Tarifte un 3 su bardağı yazıyor ama siz biraz daha ekleyebilirsiniz hamurun kıvamına göre biraz daha un istiyor bence.
Afiyet olsun..

12.11.2008

KEREVİZ SALATASI


Hayatımda ilk defa kereviz yedim. Çok sevilmeyen bir sebze olduğu için cesaret edip de deneyememiştim bir türlü marketlerde sürekli elim kerevize uzanıyor sonra ya sevmezsek diye çekinip alamıyordum eşimde istemiyordu boş yere alma sevmem ben diyordu o da hiç yememiş yani kısacası biz kerevizi çok sevdik ve sizlerle paylaşmak istedim.

Reyhan arkadaşım tavsiye etmişti kendisine buradan teşekkür ederim:)

Yine iki kişilik malzemem siz kişi sayınıza göre çoğaltabilirsiniz.


Malzemeler:

yarım baş kök kereviz saplarını kullanmadım ben ama siz dilerseniz robotta çekip ekleyebilirsiniz

yarım limonun suyu

3 çorba kaşığı yoğurt


1 çorba kaşığı mayonez

1 diş sarımsak

tuz, kırmızı pul biber ve zeytin yağ

dilerseniz ceviz ve ya fındık içi ekleyin ayrı bir tat katıyor

Yapılışı: Yoğurt,mayonez,limon suyu,tuzu karıştırıp kerevizimizi içine rendeliyoruz.

Üzerine zeytin yağ ve pul biber gezdiriyoruz.İşte hepsi bu çok kolay ve çok lezzetli yarım kalan kerevizi yarın annemlere yapıp tattıracağım bakalım onlarda sevecek mi?:)

Kerevizleri direk yoğurtlu karışıma rendelemek gerekiyormuş yoksa kararıyormuş ben daha önce hiç kereviz almadığım için bu püf noktasını arkadaşlarımdan öğrendim.

Afiyet olsun

ORMAN KEBABI






Merhabalar yine iki kişilik olarak vereceğim tarifimi bugün ilk defa yaptım çok beğendik.Yanında başka bir yemek varsa üç kişi de ağırlayabilirsiniz bu malzemelerle. Aslında çocuklar içinde çok besleyici güzel bir tarif olduğuna inanıyorum hem sebze hem et tüketebilecekleri lezzetli bir yemek oldu kuzucuğum da çok sevdi. Eşim çok acıktığı için yemek pişince apar topar servis ettim pek özenli fotoğraf çekemedim kusura bakmayın.

Malzemeler:

250 gr.kuşbaşı et (ben kuzu kuşbaşı kullandım)
2 adet küçük boy patates
1 adet havuç
1-2 dilim kaşar peyniri
1/2 su bardağı bezelye
1/2 soğan
1 su bardağı sıcak su
1 adet küçük boy patlıcan
tuz,kekik ve arzu ettiğiniz baharatlar
Yapılışı: Kuşbaşı eti 1-2 kaşık sıvı yağ ve küp küp doğradığımız soğanlarla birlikte kavuruyoruz.
Patetes,patlıcan ve havuçları tavla zarı şeklinde küp küp doğruyoruz ve sıvı yağda kızartıyoruz.kızardıktan sonra havlu kağıt üzerinde yağlarını çektiriyoruz.
Etlerimiz yumuşayınca sebzelerimizi içine ilave edip sıcak suyumuzuda ekliyoruz bir taşım kaynatıyoruz.
Borcam bir kaba yemeğimizi koyup üzerine kaşar peynirlerimizi diziyoruz fırında kaşar peynirleri eriyene kadar pişirip sıcak sıcak servis yapıyoruz.
Afiyet olsun..

10.11.2008

YUMURTALI GÖZLEME

Haftasonu kahvaltılarında en sık yaptığım tarif yumuşacık oluyor çok seviyoruz.Çok basit hepimizin bildiği bir tarif ama belki yumurtalı yapmıyorsunuzdur diye eklemek istedim.

Yapılışı: 1 adet yufkamızı tezgahın üzerine yayıyoruz çok hafif yağlıyoruz.
Ayrı bir kapta 1 adet yumurta 1 büyük dilim peyaz peynir ve 1 çay bardağı kadar kaşar peyniri rendesini iyice çırpıyoruz.
Hazırladığımız karışım yufkaya yayıyoruz daha çok orta kısmına döküyoruz.
Yufkamızı kenarlarından ortada birleşecek şekilde katlayıp üzerine takrar çok az yağ sürüyoruz diğer kenarlarıda kare şeklinde kapatıp tavada altı üstü kızaracak şekilde üzerine yağ sürerek pişiriyoruz.
Afiyet olsun..

9.11.2008

BEYPAZARI GEZİMİZ

Epeyce bir zaman geçti üzerinden ama kızımla yaşadığım güzel günlerden birini sizlerle paylaşmak istedim. Okullar kapndıktan sonra eşimin öğretmen arkadaşı Beypazarı ilçemize bir gezi planlamış sağolsun. Benimde memleketim olur Beypazarı nasıl özlemiştim nasıl burnumda tütüyordu çok sevindim bu gezi olayını duyunca başta kararsız kaldım betül daha yürüyemiyordu sabahtan akşama kadar dayanabilir miydi onca karmaşaya ama bir cesaret haydi gidelim dedim ve yolculuğumuz başladı kuzucuğum yolculuk süresinde hiç üzmedi beni biraz uyudu ve beni bu uyku çok rahatlattı. Beypazarına vardığımızda ilk olarak Hıdırlık Tepesine çıktık Beypazarını kuşbakışı seyrettik ne güzel bir manzaraydı tertemiz pırıl pırıl bir hava vardı.İşte Hıdırlık Tepesinden iki güzel manzara..



Hıdırlık tepesinden sonra Gümüşçüler çarşısına uğradık Beypazarının Telkari sanatı meşhurdur ordan bir yüzük beğenip aldım takıyla aram olmadığı için fazla bişey almadım bakmakla yetindim o güzelim sanat eserlerine.

Beypazarı'nın çarşısında şöyle bir tur attık meşhur yiyeceklerinden tarhana,cevizli pekmezli sucuk,havuç lokumu,kuru, dut ve kiraz aldık Beypazarı'nın müzeye dönüştürülen tarihi konaklarını gezdik Kuş Evini gezdik. Daha sonra yine tarihi bir konakta yemeklerimizi yedik Beypazarı'nın meşhur Güvecinden (ilk yaptığımda tarifini ekleyeceğim) Yaprak Sarmasından yedik .

Tarihi giysiler müzede sergileniyor.

Çaylarımızı İnözü Vadisinde içmeye karar verip arabayla yola koyulduk. Merkeze 5 dk. mesafede İnözü Vadisi yemyeşil ağaçlarla bağlarla dolu mükemmel bir yerdi semaverlerle geliyor çayınız o tertemiz havaya o güzelim yeşile karşı oturup içtik çaylarımızı ama ne yazık fotoğraf çekmek hiç aklıma gelmedi orada çok pişmanım ama bir daha gidersek bol bol çekeceğim.

Betül beni hiç üzmedi o da halinden çok memnundu kalabalık bir grubumuz vardı kucaktan kucağa gezdi bizi hiç aramadı keyfi yerindeydi yanlız biraz bebek arabasında oturmaktan sıkıldığı anlar oldu ama arkadaşlar sağolsunlar çok ilgilendiler. Betül bir arkadaşımızın kucağında arkasını dönmüş ona bakanda babacığımız yeşil tişörtlü:)


Burdada bana bay bay yapıyor kuzum yeni öğrenmişti o zamanlar:)


Dönüşte yine bizi kapımızın önüne kadar bıraktılar çok güzel bir gün geçirdim kızım,eşim ve arkadaşlarımızla birlikte umarım yine kısmet olur hem bu kez kızım yürüdüğü için daha rahat olur sanırım bizim için.Sizlerin de bu güzel yöremize gelmenizi tavsiye ederim yavaş yavaş apartmanlar sarıyor her tarafı bu güzellik yok olacak diye korkuyorum o yüzden bol bol gidip görmek istiyorum ben de...

KÖZ KIRMIZI BİBER SALATASI


Çok pratik çok nefis bir tat eminim hepiniz biliyor ve çok seviyorsunuzdur ama ben yine de eklemek istedim:)


Yapılışı: 4 adet etli kırmızı biberi yıkayıp ocakta ve ya fırında közlüyoruz ılıyınca kabuklarını soyup tekrar yıkayık 1-2 kaşık sıvı yağla birlikte 5 dk. kadar kavuruyoruz üzerine iki kaşık yoğurt ve 1 kaşık mayonez ekleyip karıştırıyoruz arzuya göre yoğurdun içine 1-2 diş sarımsak da rendeleyebilirsiniz.

Afiyet Olsun..

YILDIZ ŞEHRİYE ÇORBASI


Yine kızımın çok sevdiği bir tarif sağlıklı olsun diye bazı ilavelerle renklendiriyorum normal şehriyeylede yapıyorum ama kızım bu şekilli olanlara bayılıyor çocuğunuz yemek mi seçiyor bence bir deneyin derim bu tarifi:)


Yapılışı: Önce 1-2 kaşık sıvı yağ ve ya tereyağında soğanlarımızı öldürüyoruz daha sonra içine 1 küçük havuç rendeliyoruz yarım çay bardağı da yeşil mercimek ekleyip sıcak tavuk suyu ve normal su karışımından döküyoruz. (sırf tavuk suyundan yapınca çok yağlı oluyor yarı yarıya ayarlarsanız daha iyi olur) mercimekler biraz yumuşayınca içine bir avuç kadar şehriyemizi ilave ediyoruz şehriyelerimizde yumuşayınca nane ekleyip ocakta akıyoruz.

Su miktarını yazmadım benim kızım koyu kıvamlı seviyor siz çocuğunuzun yeme alışkalnlığına göre suyunu ayarlayabilirsiniz ama koyu kıvamlı olunca daha bir doyurucu olur.

Afiyet olsun..

BULGUR PİLAVI


kuzucuğumun tok olsa bile yediği çok sevdiği bir yemek umarım sizin çocuklarınızda sever


Malzemeler:

1 su bardağı pilavlık bulgur (200 gr.)

1/2 kuru soğan

2 adet yeşil sivri biber

1 adet küçük boy patates

1 adet küçük boy havuç

1/2 çorba kaşığı salça

3 kaşık sıvı yağ

1/2 çorba kaşığı margarin ve ya tereyağ

2 su bardağı sıcak su


Yapılışı: Yağımızı kızdırıp önce küçük doğradığımız soğanları sonra rendelediğimiz havuç ve patatesi ekleyiyoruz biraz kavuruyoruz içine ayıklayıp yıkadığımız bulguruda ilave edip 5 dk.kadar kavurmaya devam ediyoruz.

Sıcak suyumuzu da ilave edip tuz atıyoruz ve önce yüksek ateşte bir taşım kaynatıp en kısık ocakta pilav suyunu çekene kadar pişiriyoruz.

Siz biraz sulu olsun isterseniz su miktarını artırabilirsiniz ben genelde göz kararı koyuyorum suyu bulgurun üzerini iki parmak kadar geçiyor siz deneyimlerinize göre ayarlarsınız .

Afiyet olsun..

KARNIYARIK


Çoğumuzun bildiği ve sevdiği kültürümüzün en önemli yemeklerinden biri karnıyarık bizim evde de çok seviliyor biraz yağlıca ama ben bugün birşey farkettim hep patlıcanlara bıçakla derin bir çizik atardım bugün atmayı unutmuşum patlıcanları kızarttıktan sonra bu şekilde kesik atmadan kızartınca içine yağ çekmediğini gördüm pişmez zannederdim ama kesik olmadan da pişiyor ve çok daha az yağlı oluyormuş :)


Malzemeler:


3 adet küçük boy patlıcan

1 adet soğan

1 yemek kaşığı salça

1 küçük domates

2 diş sarımsak

5-6 dal maydonoz

125 gr. kıyma

2 su bardağı sıcak su

üzrini süslemek için yeşil sivri biber tuz,karabiber ve sevdiğiniz baharatlar


Yapılışı: Patlıcanları alaca soyuyoruz yıkayıp tuzlu suda bekletiyoruz 15 dk kadar beklettikten sonra çıkarıp iyice yıkıyayıp kuruluyoruz kızgın yağda her tarafı pişecek şekilde kızartıyoruz bir tabağa kağıt havlu serip patlıcanları üzerlerine koyup bir kenara alıyoruz.

Ayrı bir kapta 2-3 kaşık sıvı yağ ve ya margarini kızdırıp soğan ve kıymayı bu yağda kavuruyoruz soğanlar yumuşayıp kıyma suyunu salıp çekince üzerine sarımsağını domatesini salçasını tuzunu biberini maydonozunu ekleyip kavurmaya devam ediyoruz .

Kıymalı harç pişince tepsiye alıp ortasını yardığımız patlıcanların içine bu harcı yayıyoruz üzerlerine domates biber ve ya maydonoz koyuyoruz.

Sıcak suyun içine yarım kaşık salça ve tuz ekleyip karıştırıyoruz tepsideki karnıyarıkların kenarından bu suyu döküyoruz fırınımızın alt bölümünde 20 dk. kadar pişiriyoruz .

Afiyet Olsun..

KAĞITTA BALIK


Malzemeler:

3 Adet herhangi büyük balık ben levrek tercih ettim
3 Adet patates
3 Adet soğan
2 adet domates
4 Diş sarımsak
2Adet limon
tane karabiber,maydanoz,dereotu,taze kekik,tuz,to karabiber,

ve pişirme kağıdı


Yapılışı: Balığı yıkayıp tuzluyoruz içine sarımsak tane karabiber ve soğan dilimleri koyuyoruz pişirme kağıdımızın üzerine koyuyoruz.Yarım ay şeklinde doğradığımız patatesleri halka halinde kestiğimiz limonları, soğanları,domatesleri,maydonozu (arzuya göre dereotu ve ya kekik koyabilirsiniz) üzerine yerleştirip çok az zeytin yağı gezdiriyoruz kağıdımızın kenarlarını sıkıca kapatıp iğneyle bir kaç delik açıyoruz fırınımızda yarım saat kadar pişirip servis ediyoruz.

Ben balığımın başlarını kestim görüntü plarak güzel durmadı ama ben balığı başıyla pişirince sanki canlıymış gibi geliyor ve üzülüyorum.

Afiyetler Olsun...

8.11.2008

KİREMİTTE KÖFTE




Lokantalarda en sık yediğimiz yemekti ama evde yapmayı öğrendim artık sizlerle de paylaşmak istedim Malzemeleri aslında göz kararı yaptım ama yaklaşık ölçü vereceğim sizler damak tadınıza kişi sayınıza göre artırıp çoğaltabilirsiniz.




400 gr. Kıyma içine 3 dilim ekmek içi, 3-4 diş sarımsak, yarım soğan (rendelenmiş) tuz, karabiber, kuru nane,kuru reyhan (bunları damak tadınıza göre ayarlayın artık) yarım bağ maydanoz koyup 5 dk. Kadar yoğuruyoruz yarım saat kadar buzdolabında bekletip kremit kaplara her birine 5’er tane olmak üzere köftemizi yuvarlayıp koyuyoruz aralarına soğan domates ve biber diziyoruz Üzerlerini geçecek kadar salçalı su ve tuz ekleyip fırına veriyoruz Kapların üzerine alimünyum folyo örttüm üzeri kurumasın diye tamamen kapatmıyoruz sadece üzerine öylece koyuyoruz yarım saat fırının en alt tabakasında pişiriyoruz köfteler pişince üzerine kaşar peyniri rendesi serpiyoruz sıcak sıcak servis ediyoruz size birde püf noktası yarım çay bardağı kadar süt katın kıymalı harcın içine hadi canım demeyin deneyin mutlaka yumurta koymadım ben köfteye sütle yoğurdum bu kremit kaplar artık her markette satılıyor hem şık hem sağlıklı hemde yemeklerin tadına tat katıyor

Afiyetler olsun..

MAKLUBE


şu yaşıma kadar buöyle bir yemekten hiç haberim olmamıştı hilal arkadaşımın sayesinde tanıştım ve en sevdiğim yemekler arasında yerini aldı nette araştırdım daha değişik maklube tarifleri var daha çok etle yapılıyor bu yemek bende genellikle etli yaparım ama bu kez tavuklusunu yaptım ve sizlerle paylaşmak istedim yine iki kişi olduğumuz için malzemeleri azaltarak ekledim siz misafir sayınıza göre çoğaltabilirsiniz.


Malzemeler :

1 adet tavuk göğsü

2 adet havuç

2 adet patates

1 su bardağı pirinç

1/2 su bardağı bezelye

yarım soğan 1-2 diş sarımsak


Yapılışı: tavukları ve havuçları düdüklü tencerede çok az tuzlayıp haşlıyoruz 15 dk. yetiyor (ben göğüs etini pek sevmem aslında kuru geliyor bana onun yerine daha çok tavuk prizoladan yaparım) haşlanınca tavukları küçük küçük didiyoruz havuçları halka halinde doğruyoruz bezelyeleride ekleyip bu karışıma bir kenara alıyoruz.

Patatesleri halka halinde doğrayıp çok az kızartıyoruz rengi dönmeyecek şekilde.

Soğanı rendeleyip ayrı bir tencerede kavuruyoruz içine sıcak suda bekletip yıkadığımız pirinçleri de koyup pilav pişirir gibi bir müddet kavuruyoruz.

Büyükçe bir yencereye tavuk, havuç,bezelye karışımını ekliyoruz içine sarımsaklarımızı küçük doğrayıp katıyoruz üzerlerine kızarttığımız patatesleri diziyoruz hiç açık yer kalmayacak şekilde en üste pirincimizi yayıyoruz tuzunu ekleyip 1.5 su bardağı sıcak suyumuzuda ekleyip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz.

Benim pirincim o kadar su alıyor siz kendi pirincinize göre su miktarını ayarlayabilirsiniz.

Afiyet olsun..

5.11.2008

RENDE KEK



yine sema arkadaşımdan aldıp denediğim ve çok beğendiğim bu tarifi bende sizlerle paylaşmak istedim aslında kurabiyeyi de andırıyor biraz tat olarak çok hafif güzel ve değişik bir tarif şimdiye kadar hiç duymamıştım teşekkürler sema:)


Malzemeler:


5 adet Yumurta sarısı


1 kahve fincanı pudra şekeri (tepeleme)


1 Paket vanilya


1 Paket kabartma tozu


1 Paket Margarin


3 Su bardağı un (kıvamına göre daha artırabilirsiniz ben bir bardak daha eklemiştim)


1 Yemek kaşığı kakao


1 çay bardağı herhangi bir marmelat veya reçel (arasına sürmek için)




Kreması için:5 yumurtanın beyazı , 1 su bardağı şeker, 2 kaşık buğday nişastası


Yapılışı: hamur için önce yumurta sarılarını ve beyazlarını ayırıyoruz.Sarılarla pudra şekerini çırpıyoruz. Sonra margarini (margarin oda sıcaklığında yumuşamış olacak), unu, kabartma tozunu ve bir paket vanilyayı ekleyip yoğuruyoruz. Biraz sert bi hamur oluyor tart hamuru gibi . Yaptığımız bu hamuru yarı yarıya önce ikiye bölelim. Sonra böldüğümüz bir yarım hamuruda yine ikiye bölüyoruz. Yarım olan hamurumuzu yuvarlak bir kalıbın tabanına (kelepçeli olursa çok rahat olur) yayalım.(Kalıbınızın büyüklüğüne göre hamurunuz az ya da çok olabilir onu göz kararı kendiniz ayarlayın) Diğer ikiye böldüğümüz yarım hamurumuzun birine kakaoyu ekleyip yoğuruyoruz.Yani hamurumuzun biri sade biri kakaolu olacak. Sonra bunları buzluğa 15-20 dakikalığına koyalım. Diğer taraftan pastamızın kremasını hazırlayalım. Bunun için ayırdığımız yumurta beyazlarımızı önce bir çimdik tuzla çırpalım. Sonra üzerine bir su bardağı şekeri yavaş yavaş ekleyelim. Ardında da nişasta ve vanilyayı da azar azar ekleyip köpük olana dek beş dakika çırpalım. Marmelat ya da reçelimizi kalıba yaydığımız hamurumuzun üzerine gezdiriyoruz.


Onun üstüne buzluktan çıkardığımız kakaolu hamurumuzu rendeleyip üzerine kremamızı döküyoruz ve yine onun üzerine sade hamurumuzu rendeleyip 150 derecede ısıtılmış fırında 40 - 60 dakika kadar pişirelim.


Ben yine bu malzemelerin yarısını kullanarak denedim evde iki kişiyiz fazla geliyor hepsini yapmak yarısıylada 4-6 kişiyi ağırlayabilirsiniz benim resim pek güzel görünmüyor ama sema arkadaşımın bloğuna göz atarsanız iştahınız daha bir açılır yanda linki var turuncu tatlar diye:)neyse hepinize afiyetler olsun...