29.01.2009

MANTAR GÜVEÇ VE MARİNE BONFİLE


Yine Yemekteyiz programından öğrenip denediğim iki lezzeti sunacağım size. Epey oldu yapalı ama yeni tariflerim olunca unutmuşum bu iki güzel lezzeti sizlere sunmayı çok basit ama tatları nefis oldu.

GÜVEÇTE KAŞARLI MANTAR


Malzemeler: (2 kişilik)
500 gr. kadar mantar
2-3 adet yeşil sivri biber
2 adet domates
1 adet küçük boy soğan
2 su bardağı kaşar peyniri rendesi (yağsız)
isteğe göre sarımsak
1-2 kaşık sıvı yağ
tuz ve arzu ettiğiniz baharatlar özellikle kekiği denemelisiniz bence

Yapılışı: Mantarları ben yıkıyorum programda yıkanmadan konulması gerektiğini söylüyorlar ama bir türlü içime sinmiyor sirkeli limonlu suda bekletip güzelce yıkıyorum iki üç parçaya bölüyorum mantarlar küçükse bütün halde de koyabilirsiniz.
Soğanları yarım ay şeklinde doğruyoruz. Sıvı yağ ile birlikte soteliyoruz. Biberleride halka halka doğrayıp atıyoruz içine biraz daha soteleyip içine biraz büyükçe doğradığımız mantarları atıyoruz.
Mantarlar suyunu çekip yumuşayınca içine kabuklarını soyup doğradığımız domatesleri ekliyoruz ve domateslerde hafif yumuşayınca ocaktan alıyoruz.
Kiremit yayvan kaplara ya da elinizde olan herhangi bir güveç kabına mantarları pay ediyoruz. Bu malzemeyle iki kap yaptım ben. Üzerlerine kaşar peynirlerini pay ederek döküyoruz ve orta hararetli fırınımızda mantarlar eriyip kızarana kadar pişirip sıcacık servis ediyoruz.


MARİNE BONFİLE İÇİN:

Malzemeler:
4 parça bonfile et

Marinesi için:
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 kahve fincanı süt
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kekik
Tuz ve karabiber arzu ettiğiniz kadar
3-4 damla limon suyu

Yapılışı: Marinesi için olan tüm malzemeleri bir kapta karıştırıyoruz. İçine bonfile etleri atıp 2-3 saat bekletiyoruz. Teflon tavamıza 3-4 kaşık sıvı yağ koyup kızdırıyoruz. Marine sosu ile birlikte etlerimizi her iki tarafıda kızaracak şekilde çevirerek pişiriyoruz. Ocak çok harlı ya da çok kısık olmasın orta ayarlı olsun.
Yanında güveç mantar ve güzel bir pilav ile nefis olur.

Afiyet olsun..