13.01.2009

PÜRELİ KÖFTE


Yine yemekteyiz programında gördüğüm bir tarif. Ne çok şey kattı mutfağıma bu program.İzlerken sinirleniyorum ama değişik şeyler öğrenmek hoşuma gidiyor. Ben artık sadece yemekleri yaparlarken bakıyorum sonrasını izlemiyorum çünkü üzülüyorum gerçekten hak eden kazanmıyor çoğu zaman.Neyse artık o kısmı bizi ilgilendirmez. Bildiğim kadarıyla diğer bir adı da Hasan Paşa Köftesi yanlız o yuvarlak yapılıyor tarifi aynı.Biz çok sevdik püreli köfteyi kızım normal köfte yemez ama bu şekilde çok sevdi. İşte Tarifi;)

Malzemeler:

300 gr. kıyma
1 adet yumurta

1/2 Bayat ekmeğin içi

1 küçük boy soğan

2-3 diş sarımsak

tuz, kuru reyhan,karabiber,kırmızı pul biber, kuru nane (arzu ettiğiniz kadar)

6-7 dal maydonoz

Püre için:

3 adet orta boy patates

1 çay bardağı süt

1 kaşık tereyağ

1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi

Üzeri için:
1 su bardağı su

1 çorba kaşığı salça

Arasına koymak için 1 adet domates arzuya göre yeşil sivri biber

Yapılışı: Köfte için kıymayı bir kaba alıyoruz üzerine yumurtayı kırıyoruz, ekmek içini, baharatları, kıydığımız maydonozu ve rendelenmiş soğanla sarımsağı ekleyip iyice yoğuruyoruz.

Püre için patateslerimizi haşlıyoruz. Blender veya bir çatal yardımıyla iyice topak kalmayacak şekilde eziyoruz. İçine sütü tereyağını ve kaşar peynir rendesini ekleyerek karıştırıyoruz.

Köfteyi hafif yağlanmış bir tepsiye alıp elimizle 1 parmak genişliğinde olacak şekilde yayıyoruz. Üzerine dilimlediğimiz domatesleri diziyoruz. Üzerlerine püremizi düzgünce yayıyoruz. En son salça ve suyu ezip tuz ekleyerek köftemizin üzerine döküp orta ısılı bir fırında (175derece) üzeri iyice kızarana kadar pişiriyoruz. (yaklaşık 30 dk.)


Notlarım: Bir yapılış şekli daha var dediğim gibi hasan paşa köftesi deniyor böylesine de. Köfteleri elimizle yuvarlıyoruz parmağımızla ortasına bastırıp patates püresini bir sıkma torbasıyla içine sıkıyoruz. Yine üzerlerine salçalı su döküp fırında pişiriyoruz.

Kaşar peynirini pürenin içine değilde dilimleyerek üzerine de koyabilirsiniz.

Köfteyi hazırlarken içerisine bir çay kaşığı karbonat atarsanız daha güzel olur.

Ben tarifde yeşil biber yazdım ama kullanmanızı pek tavsiye etmem çünkü koku yaptı hiç hoşuma gitmedi biberli kısımları.

Afiyet olsun..