7.02.2009

BAL KABAĞI TATLISI VE BAL KABAĞI ÇORBASI



Geçen gün annem marketten balkabağı almış sana da vereyim biraz dedi başta almak istemedim eşim sevmiyor diye ama belki kızım sever değişiklik olur diye aldım ve bugün denedim. İlk defa kabak tatlısı yaptım. Yemeyiz kalırsa diye yarısını tatlı yaptım yarsınıda buzluğa atmıştım ama sonra aklıma kabak çorbası geldi daha önce duymuştum ama hiç denememiştim merak edip onuda yapayım dedim aldım buzluktan. Aslında bir tarife göre yapmadım kendime göre ayarladım mercimek çorbası yapar gibi yaptım işte tariflerim geliyor.




Kabak Tatlısı İçin Malzemeler:




500 gr. bal kabağı


1/2 su bardağı toz şeker


1/2 çay bardağı su


1 çay bardağı pekmez


5-6 adet kuru kayısı


üzerini süslemek için ceviz içi benim yoktu cevizim onun yerine kayısı çekirdeğiyle süsledim :)




Yapılışı: Kabakları marketten soyulmuş olarak almış annem artık öyle satılıyor eskiden soyması doğraması ne büyük dertti babaannem yapardı çok zorlanırdı. Kabakları küçük küpler halinde doğruyoruz aralarına toz şekerimizi serpiyoruz. Kayısılarımızda ikiye bölüp kabakların üzerine diziyoruz.


Yarım çaybardağı suyumuzu ekleyip çok kısık ateşte kabaklar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. (yaklaşık 20-30 dk.) Daha sonra servis tabağımıza alıp üzerlerine pekmez gezdiriyoruz. Ceviz içiyle süsleyip servis ediyoruz. Çok basit ve çok lezzetli bir tarif kuzum sevdi ya artık alır alır yaparım bundan sonra inşaallah.

Afiyet Olsun.



Aslında rengi çok daha güzel ama fotoğraf makinasını tam ayarlayamadım sanırım.
Bal Kabaklı Çorba İçin Malzemeler:

200 gr. kadar bal kabağı

1 adet orta boy patates

1/2 kuru soğan

2 diş sarımsak

4-5 kaşık sıvı yağ

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 çay bardağı kırmızı mercimek

1 küçük havuç

tuz ve arzu ettiğiniz baharatlar

Bal kabağı çorbasının tarifi böyle değil sanırım ama dedim ya mercimek çorbası yapar gibi yapıp içine kabak ekledim sadece ama ayrı bir tat vermişti çorbaya kızım mercimek çorbasını pek sevmez ama bu çorbayı çok severek içti çocuklarınıza deneyin derim mutlaka.

Yapılışı: Kabakları küçük küpler halinde doğruyoruz. Patatesimizi ve havucumuzu kabuklarını soyarak yine küp küp doğruyoruz. Düdüklü tencerede sıvı yağ salça ve küçük küçük doğradığımız soğanları ve sarımsakları biraz soteliyoruz. Üzerlerine mercimeğimizi yıkayarak ilave ediyoruz. Doğradığımız havuçları, bal kabaklarını, patatesleri ilave edip üzerlerine sıcak su ilave ediyoruz. Tam ölçmedim suyu aklıma gelmedi göz kararı koydum ama sanırım 1 litreden biraz fazlaydı.
Düdüklü tencerenin kapağını kapatarak orta ısıda 20-25 dk. pişriyoruz. Çorbamız hazır olunca blenderden geçirerek servis ediyoruz.


Afiyet Olsun..