9.11.2009

İÇLİ KÖFTE (YALANCI)


Daha öncede içli köfte tarifi veriştim ama bu defa ki biraz değişik, haşlanmış patatesle yapılıyor ben bunu daha kolay açabildim diğer yaptıklarıma göre daha güzel oldu da bir türlü o oval şekli veremiyorum yine yuvarlak yapmak zorunda kaldım.

Ramazanda yapmıştım kaç adet çıktığını unuttum ama biz 13 kişiydik ve hepimize yetmişti.

Malzemeler:

2 su bardağı köftelik bulgur
3 adet haşlanmış iri patates
1 adet yumurta
yeteri kadar tuz
1 adet soğan
1 yemek kaşığı salça
pul biber


İç Harcı için:
250 gr. kıyma
2 adet soğan
50-60 gr. margarin (çeyrek paket)
1/2 su bardağı ceviz içi (arzuya göre)
maydonoz (arzuya göre)
tuz ve arzu ettiğiniz baharatlar

Yapılışı: Önce iç harcımızı yapıyoruz, iç harcının bir kaç saat önceden hazırlanıp iyice buzdolabında soğuması gerekiyor.
2 Adet Soğanı yemeklik doğruyoruz, margarin yağıyla biraz öldürüp içine kıymayı ilave ediyoruz, kıymalar suyunu salıp çekince baharatlarımızı, tuzumuzu, cevizimizi ve maydonozumuzu ekliyoruz 2 dk. daha ocakta tutup sonra soğumaya bırakıyoruz. Ceviz koyulmasada olur elbet ama o ayrı bir lezzet veriyor bence.

Patatesi haşlıyoruz ben düdüklü tencerede 10 dk. haşlıyorum yumuşacık oluyor. Bulguru üzerini geçecek kadar suyla ıslatıyoruz ve dinlenmeye bırakıyoruz.

Patatesleri bir ezme aparatıyla iyice eziyoruz içine bulguru ilave ediyoruz, yeteri kadar tuz koyuyoruz, bir yumurtamızı kırıp soğanımızıda rendeliyoruz en son salçayı da ekleyip hepsini güzelce yoğuruyoruz.

Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopararak elimizle ortasını açıyoruz, iç harcımızdan koyuyoruz ve kapatıyoruz. Elimizi hafif ıslayarak açarsak hamuru daha kolay oluyor.

Bazı yörelerde sanırım önce haşlanıp sonra kızartılıyormuş ama ben haşlamıyorum direk bol ve kızgın sıvı yağda kızartıyorum. Yağın soğumaması ve köftelerin dağılmaması için her defasında iki üç adet koymak gerekiyor tavaya.

Afiyet Olsun..