29.01.2009

MANTAR GÜVEÇ VE MARİNE BONFİLE


Yine Yemekteyiz programından öğrenip denediğim iki lezzeti sunacağım size. Epey oldu yapalı ama yeni tariflerim olunca unutmuşum bu iki güzel lezzeti sizlere sunmayı çok basit ama tatları nefis oldu.

GÜVEÇTE KAŞARLI MANTAR


Malzemeler: (2 kişilik)
500 gr. kadar mantar
2-3 adet yeşil sivri biber
2 adet domates
1 adet küçük boy soğan
2 su bardağı kaşar peyniri rendesi (yağsız)
isteğe göre sarımsak
1-2 kaşık sıvı yağ
tuz ve arzu ettiğiniz baharatlar özellikle kekiği denemelisiniz bence

Yapılışı: Mantarları ben yıkıyorum programda yıkanmadan konulması gerektiğini söylüyorlar ama bir türlü içime sinmiyor sirkeli limonlu suda bekletip güzelce yıkıyorum iki üç parçaya bölüyorum mantarlar küçükse bütün halde de koyabilirsiniz.
Soğanları yarım ay şeklinde doğruyoruz. Sıvı yağ ile birlikte soteliyoruz. Biberleride halka halka doğrayıp atıyoruz içine biraz daha soteleyip içine biraz büyükçe doğradığımız mantarları atıyoruz.
Mantarlar suyunu çekip yumuşayınca içine kabuklarını soyup doğradığımız domatesleri ekliyoruz ve domateslerde hafif yumuşayınca ocaktan alıyoruz.
Kiremit yayvan kaplara ya da elinizde olan herhangi bir güveç kabına mantarları pay ediyoruz. Bu malzemeyle iki kap yaptım ben. Üzerlerine kaşar peynirlerini pay ederek döküyoruz ve orta hararetli fırınımızda mantarlar eriyip kızarana kadar pişirip sıcacık servis ediyoruz.


MARİNE BONFİLE İÇİN:

Malzemeler:
4 parça bonfile et

Marinesi için:
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 kahve fincanı süt
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kekik
Tuz ve karabiber arzu ettiğiniz kadar
3-4 damla limon suyu

Yapılışı: Marinesi için olan tüm malzemeleri bir kapta karıştırıyoruz. İçine bonfile etleri atıp 2-3 saat bekletiyoruz. Teflon tavamıza 3-4 kaşık sıvı yağ koyup kızdırıyoruz. Marine sosu ile birlikte etlerimizi her iki tarafıda kızaracak şekilde çevirerek pişiriyoruz. Ocak çok harlı ya da çok kısık olmasın orta ayarlı olsun.
Yanında güveç mantar ve güzel bir pilav ile nefis olur.

Afiyet olsun..




26.01.2009

AŞURE ve YENİ MİM


Aslında ben aşure yapmayacaktım ama komşuların getirdiklerinin tadı damağımda kaldı küçücük kaselerde getiriyorlardı doymuyordum. Çok severim aşureyi annemde yapmayınca bu yıl bir cesaret denedim çok korkuyordum ya olmazsa diye ama hiç de korktuğum gibi olmadı güzel oldu komşulara dağıtamadım ama akrabalarımı çağırdım hep beraberce yedik sağolsunlar geldiler onca yoldan.


Kendim yaptım diye demiyorum ama ben çok beğendim eşimle kızım aşure sevmiyorlardı ama benim yaptığımdan yediler çok sevindim kızım artık çatlayacak kadar yedi bence çocuklar için en faydalı tatlı her türlü faydalı gıda var içinde. Herkes biliyor ama ben yinede tarif vereceğim. Nohutu fasulyeyi çok az koydum ben pek sevmiyorum iç malzemesi çok oldu böyle daha çok hoşuma gidiyor.




Malzemeler:
1/2 kg aşurelik buğday
1/2 su bardağı nohut
1/2 su bardağı kuru fasulye
200 gr. fındık içi
200 gr. yer fıstğı içi
1 çay bardağı kuru sarı üzüm
1/2 çay bardağı kuş üzümü
10 adet kuru kayısı
7-8 adet kuru incir
100 gr. badem içi
1/2 çay bardağı pirinç
1 adet elma
1 adet ayva
5-6 adet pişmiş kestane

steğe göre tarçın,portakal kabuğu,ceviz

hindistan cevizi, susam, çörekotu da ekleniyormuş aşureye ben koymadım birde rengi koyu severseniz pekmez koyabilirsiniz ben birde hurma ekledim 5-6 tane hurma kaynadıkça pembe bir renk aldı çok güzeldi görünümü.

15-20 bardak su

2-3 su bardağı şeker


Yapılışı: Su ve şekeri ben göz kararı koydum koyu olmasını istemedim o yüzden nişasta ve ya un eklemedim. Aşure kaynadıkça koyulaşıyor ben üzerine koyulaştıkça kaynar su ve damak tadımıza göre şeker ilave ettim.

Buğdayı akşamdan güzelce yıkayıp sıcak su ile ıslattım epeyce su koydum buğday çok şişiyor. Ayrı bir kapta nohut ve kuru fasulyeyi de güzelce yıkayıp üzerlerini geçecek kadar su ekleyip beklemeye bıraktım.

İncir, kayısı, kuru üzüm ve kuş üzümünüde akşamdan üzerlerini geçecek kadar su ekleyerek ıslattım.

Sabah buğdayın suyunu süzdüm genişçe bir tencereye alıp 15 bardak soğuk su ekledim ve kaynamaya bıraktım dediğim gibi buğday şiştikçe kaynar su ekledim kıvamını böyle ayarladım.

Nohut ve kuru fasulyeninde suyunu süzüp düdüklü tencerede yarım saat haşladım.

Buğday yumuşamaya başlayınca pirinci yıkayıp içine ilave ettim şekerini, nohut ve kuru fasulyeyi de ekledim kaynatmaya devam ettim buğdayların kabukları ayrılmaya başlayınca fındık,badem ve fıstık içini ekledim. En son ocaktan almaya yakın akşamdan ıslattığım inciri ve kuru kayısıyı küçük küçük doğrayarak içine kattım. Kuru üzüm ve kuş üzümünüde ekledim tadına bakarak ocağı kapattım.

Cevizim yoktu üzerini tarçınla süsleyerek servis yaptım.

Afiyet Olsun.



Yeni Mim için sevgili Armina arkadaşıma çok teşekkür ediyorum ve cevaplamaya geçiyorum.

Yaptığım 4 iş:

Kızımla ilgileniyorum

Bloğumla ilgileniyorum

Ders çalışıyorum

Eşim tatilde olduğu için geziyorum

Defalarca izleyebileceğim 4 film:

Yaralı yüz

Adem'in trenleri

Blade

Kahraman (Hero)

Yaşadığım 4 yer: Yaşadığım tek yer Ankara

İzlediğim 4 televizyon programı:

Yemekteyiz

Monk

Vahyin penceresinden

Muhabbet kapısı

-En sevdiğim 4 yemek:

Yaprak sarma

Köfte

Güveçte etli türlü

Makarnanın her çeşidi

Hemen şimdi olmak istediğim 4 yer:

Mekke

Tunceli

Mısır

Bursa

Bir yağmur damlası olsaydım düşmek isteyeceğim 4 yer:
Afrika'ya

Mekke'ye

Susamış ağaçların üzerine

Barajlarımızın üzerine

Sobelemek istediğim 4 kişi:

http://aysed.blogspot.com/

http://sihirlioklava.blogcu.com/

http://susamcorekotu.blogcu.com/

http://kardelenim77.blogcu.com/

Tekrar teşekkürler Arminacım..

Sevgiler.











25.01.2009

PRİM VERMEYİN BU İNSANLARA

Tam yatmak üzereyken blogcu arkadaşlarım neler yapmış bir dolaşayım dedim. Kesinlikle isim verip prim yaptırmıycam ama bir blog yazarı beni blo listelerinize ekleyin diye mesaj yazmış arkadaşlarımdan birine merak ettim nedir ne değildir diye girdim baktım ünlü bir aşçının sitesinde ki yemek tariflerini almış almış kopyala yapıştır yapmış birde bloğun her tarafını ayıp reklamlarla donatmış blogda reklamlardan nerdeyse tarifler görünmüyor. Emek veriyoruz, yemekler yapıyoruz, fotoğraf çekiyoruz, oturup bilgisayar başında gözlerimiz ağrıyana kadar, parmaklarımız uyuşana kadar yazı yazıyoruz bir çoğumuz hobi olsun diye insanlarla yaptıklarımızı paylaşalım diye buradayız tabii bir emek veriyoruz ufak da olsa bir karşılığı olsun diye tabii ki reklamda yayınlıyoruz ama birisi geliyor utanmadan sıkılmadan kopyalayıp yapıştırıyor ve bizim emeğimizden göz nurumuzdan rant sağlamaya çalışıyor. Çok ama çok merak ediyorum başını yastığına koyduğunda vicdanı nasıl rahat edip gözlerini kapatıp uykuya dalabiliyor. Sadece bu son gördüğüm blog değil onlarcasına şahit oldum ben çok yeni olmama rağmen başlarda çalındı fotoğraflarım biliyorum tarif benim fotoğraf benim içim yanıyor ama hiç birşey yapamıyorum şimdi fotoğraflarıma imzamı ekliyorum ama neye yarar yapacak insan öylede böylede bir yolunu bulup yapıyor yapacağını ne gelir elimizden şikayetler fayda vermiyor. Yapabileceğimiz tek şey tekrar o sitelere girmemek onlara verilebilecek en büyük ceza budur sanırım bir kaç blog yazarı arkadaşımda gördüm çalıntı yapan sitelerin isimlerini koyuyorlar ama bu onlara prim vermekten başka bir işe yaramıyor ne diyelim hiç bir şekilde hakkımı helal etmiyorum elbet birgün yaptıklarını çekecekler.
Bende bir çok yemek tarifini internetten öğrendim ama tarifimi kimden aldıysam ismini yazdım gerekirse izin istedim yayınlayabilir miyim diye soramadıklarımında adreslerini ekledim siteme buradan aldım diye buna rağmen bir kusurum bir yanlışım varsa uyarmanızı rica eder herkese iyi geceler dilerim.

24.01.2009

PİLİÇ MADLEN VE BENİM CİMCİME KIZIM


Bakmayın cimcime yazdığıma ne yaramazdır o bir ben bilirim bir de Allah. Görseniz ne kadar akıllı ne uslu bir çocuk dersiniz ki görenler annem dahil bu kız çok uslu maşallah diyorlar. 18 aylık kızım kanepelerden atlar, sandalyelere, komidinlere tırmanır, çekmecelerin içlerine girer, bulaşık makinasının kapağında zıplar bir bakarsınız mutfak çekmecesinden ayakkabı çıkar. Bir bakmışsınız salonun baş köşesinde kaşıklar, çatallar, tencereler... Sabah sizden önce kalkmışsa yandınız evde adım atacak tek bir nokta bırakmaz. Çekmeceler boşalır oyuncaklar koridor boyunca sıralanır. Çoğu zaman gülerek karşılasam da bazen sabır taştığı noktalar da oluyor tabii ama yapacak birşey yok sonuçta kıyıpta asla vuramam onun yerine kendi kendime ellerimi sıkarım saçlarımı çekiştiririm:) Eşime anlatıyorum akşam gelince inanamıyor öyle ya baba gelince kuzu oluyoruz nasıl inansın ki. Babası yemek ye der hemen yemeğini yer dağıttıklarını topla der hemen toplar babası ne derse yapar ama anneye gelince yok. Kızıp bağırdığımda sessizce gider yanımdan bir süre gelmez sonra gülerek gelir öper sarılır ve bende yelkenler anında suya iner tabii.
Bu aralar en büyük eğlencesi ışıkları kapatıp açmak çoğuna yetişiyor ama bazı ışıkların düğmeleri yüksek onlara yetişemiyor o zaman da devreye anne giriyor:) Geçen gün beni çağırdı gittim ne isteyecek bakalım diye. Banyonun kapısının yanında yere oturmamı istedi işaret ederek oturdum bende ne yapacak merak ettim üstüme çıkıp banyonun ışığını yakıp doğruca banyo dolaplarını açmaya girdi ben şaşkınlıktan oturakaldım nerden aklına geldi de benim kucağıma basıp yaktı o lambayı hayret ettim. Yine geçenlerde babası okuldan geldi babasının ayakkabılarını aldı hemen ayakkabılığa koydu terlik getirip babasına giy diye işaret etti ikimizde hayretler içinde kaldık.

Güzel kızım inşallah büyüpte bu yazdıklarımı gülümsemeyle okuyacak "gerçekten bunları ben mi yaptım" diye soracak inşallah o günleri görmek kısmet olur.

Çok uzattım ama ne yapayım annelik güzel, tüm sıkıntılarına zorluklarına rağmen tüm annelere sevgiler ve saygılar sunarak tavuk madlenime geçeyim.


Tavuk madleni yine yemekteyiz programında gördüm hemen denedim. Programda beğenildi mi bilmiyorum izleyemedim sadece tarif kısımlarına bakıyorum. Eşimle ben çok beğendik sizinle de paylaşmak istedim .

Malzemeler: (2 kişilik)
2 adet tavuk göğsü

100 gr. kadar mantar

1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar

2 adet yeşil sivri biber

1 adet domates

1/2 baş soğan

tuz,karabiber ve arzu ettiğiniz bahartlar

yine arzuya göre sarımsak koyabilirsiniz

kızartmak için sıvı yağ

Yapılışı: Marketlerde satılan tabak içinde göğüsten kullandım ben bir tanesi yarım kalp şeklinde oluyor onun ortasını bıçak yardımıyla açtım görünümü kalbe benzedi. Su bardağının taban kısmıyla bir güzel incelttim. Tabii siz bu işlemlere gerek duymadan kasaba hazırlattırabilirsiniz tavuğunuzu.

İki kaşık sıvı yağda soğanı ve küçük doğruyoruz biberleri biraz kavuruyoruz. Üzerine temizlenmiş ayıklanmış ve küçük küçük doğranmış mantarları eklediyoruz. Mantarlar suyunu salıp çekene kadar pişirip kabuklarını soyarak doğradığım domatesleri ekleiyoruz. Domateslerde yumuşayınca tuzunu ve baharatlarını ekleyerek ocaktan aldıyoruz.

Tavuk etinini tuzluyoruz arasına pul biber ve kekik serptiyoruz. Yarısına mantarlı harcın yarısını koyuyoruz kaşarımızında yarısını koyuyoruz ve kapatıp kürdan yardımıyla kenarlarını açılmaması için güzelce teyel yapar gibi kapatıyoruz. Diğer tavuk göğsümüzüde aynı işlmelerden geçirerek hazırlıyoruz.

Bir tavaya sıvı yağ koyup kızdırıyoruz ve tavuklarımızı kızartıyoruz.

Sıcak sıcak servis ediyoruz dilerim anlatabilmişimdir. Afiyet olsun.

23.01.2009

MİMLENDİM

Evet sonunda bende mimlendim kardelen arkadaşım sağolsun çok teşekkür ederim.

1.) Yakınınızda bulunan ilk kitabı alın.
2.) 161. sayfayı açın.
3.) 5. cümleyi okuyun.
4. )Blok sayfasına yazın.
5. )En güzel cümle ve en güzel kitabı seçmeyin.Sadece yakınınızda olan ilk kitabı alın.
6.) 5 blog arkadaşınıza yollayın.


1.) Yakınımda masamın üzerinde duran kitabımı aldım (yemek kitabı)
2.) 161. sayfasını açtım
3.) 5. cümleyi okudum "1.5 su bardağı sıcak su ilave edip kapağını örtünüz "
4.)blog sayfama yazdım
5.) tam bilgisayar masamın üzerinde duruyordu özellikle seçmedim
6.) 5 blog yazarı arkadaşıma yolluyorum

1. http://turuncutatlar.blogspot.com/
2. http://kzmveben.blogspot.com
3. http://sevilaltunel.blogspot.com
4. http://3prenses.blogspot.com
5. http://ikizlerinannesi-ikizlerinannesi.blogspot.com/

20.01.2009

ISPANAKLI BÖREK


Benim en sık yaptığım börektir çok severiz tarifi kayınvalidemden almıştım. Genelde böreklerimin yapım şeklini değiştirsemde sosu hep böyle yaparım sizinlede paylaşmak istedim. Mantarlı,peynirli, kıymalı, patatesli, mercimekli, kabaklı olarak da yapabilirsiniz.


Malzemeler:


5 adet yufka


Sosu için:


1 su bardağı süt


1/2 su bardağı sıvı yağ


2 yemek kaşığı yoğurt


1 adet yumurta


İç harcı için: Bir bağ ıspanak,tuz, kırmızı pul biber

Üzerine sürmek için; 1 adet yumurta sarısı


Yapılışı: Sos için sütü,yoğurdu, yağı, 1 adet yumurtayı güzelce çırpıyoruz. Mikserle çırparsanız daha iyi olur bütün malzemeler birbirine karışır. İsterseniz üzerine sürmek için ayırdığınız yumurtanın beyazınıda ekleyebilirsiniz.

İç harcı için ; Ispanakları ayıklayıp iyice yıkıyoruz. Küçük parçalar halinde doğruyoruz tuz ve arzu ettiğimiz baharatlarla lezzetlendiriyoruz.


Fırın tepsimize bir adet yufkamızı seriyoruz dışarı sarkan kısımlarını kesiyoruz üzerine kaşık yardımıyla sos döküyoruz. Bir sıra yufka bir sıra sos olacak şekilde üç yufkamızıda tepsimize diziyoruz. İç harcımızı arasına yayıp diğer kalan 2 yufkayıda yine bir sıra sos bir sıra yufka olacak şekilde tepsimize koyuyoruz. Sos malzememizden bir miktar artırıp yumurtanın sarısıyla karıştırarak böreğimizin üzerine döküyoruz.

Orta hararetli fırında 20 dk. pişirip dilimleyerek servis ediyoruz.

Pişirmeden öncede dilimleyebilirsiniz ama böyle dilimlemeden pişirince börek çok güzel kabarıyor ve içi daha güzel pişiyor.

Afiyet olsun .

19.01.2009

BRÜKSEL LAHANASI (PATATESLİ HAVUÇLU)


Dün markette brüksel lahanası dikkatimi çekti hep ön yargıyla bakıyordum sevmem diye düşünüyordum o yüzden hiç almamıştım şimdiye kadar ama faydalı bir sebze olduğunu duyduğum için kızım sever belki diye aldım bir paket. Bugün internette biraz araştırdım Brüksel lahanası nasıl pişirilir diye ve Portakal Ağacında bu tarifi gördüm lezzetli olacağını düşünerek denemeye karar verdim. Eşimin sevmeyeceğinden adım gibi emindim yine de yaptım tarifde yoktu ama et koydum biraz içine, sevmezse etlerini yer dedim tahmin ettiğim gibi hiç sevmedi eşim ama kızımla ben çok sevdik bayıldım ben iki tabak yedim :) böyle biraz ekşili olsa süper olurmuş hafif tatlımsı bir tadı var normal lahanaya çok benziyor. Bence bir alın deneyin en azından çocuklarınız için.

Bu güzel tarifi bize kazandırdığı için Portakal Ağacına çok teşekkür ederim.


Malzemeler:



1 paket brüksel lahanası (ben 7 tane kullandım sevmezsek diye)
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
10-15 arpacık soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
2 havuç
2 patates
1-1,5 litre kaynamış su
tuz
karabiber


İsteğe göre tavuk ve ya etli yapabilirsiniz


Yapılışı: Havuçları soyup halka halka ve ya yarım ay şeklinde doğrayın.

Arpacık soğanların kabuklarını soyup yıkayın.

Patateslerin de kabuklarını soyup yıkayarak iri küpler halinde doğrayın.

Brüksel Lahanasını sirkeli su içerisinde bekleterek iyice yıkayın.

Bir tencereye sıvı yağı koyun önce soğanları koyup bir müddet kavurun daha sonra havuçları atın ve biraz daha kavurun. Salçayı ekleyin. Brüksel lahanalarınıda ekleyip lahanalar hafif yumuşayıncaya kadar kavurmaya devam edin en son patatesleride ekleyerek biraz daha kavurun ve sebzelerin üzerini hafif geçecek kadar sıcak su ilave edin. Sebzeler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirip tuzunu biberini ekleyerek ocaktan alın ve sıcak sıcak servis edin.

Çok güzel bir aroması oluyor yemeğin. Dün bir de brokoli aldım marketten yine ilk defa aldım. Çorba yaptım kuzuma bende çok sevdim tarifi aldığım arkadaşım izin verince yayınlayacağım.

Afiyet Olsun..

17.01.2009

ARAB AŞI ÇORBASI (TAVUK ÇORBASI) VE KIRMIZI LAHANA SALATASI



Arab Aşı Çorbasını 3-4 sene önce işyerinden bir arkadaşımızın evinde yemiştim çok beğenmiştim ama tarifini almak aklıma gelmemişti o zamanlar. Geçenlerde Forumdan arkadaşım Gönül tarifini yazmış hemen yaptım. Sağolsun tarifi sizinle paylaşmama izin verdi. Tekrar teşekkür ediyorum kendisine buradan sevgiler gönderiyorum.




Malzemeler:

1 bütün tavuk

2 yemek kaşığı un

6 bardak su

2 yemek kaşığı salça

tuz, kırmızı pul biber isteğe göre nane

1-2 kaşık sıvı yağ


Yapılışı: Tavuğu üzerini geçecek kadar su koyup haşlıyoruz ve kemiklerinden ve dersinden ayırıp küçük küçük didikliyoruz (ben tavuğu düdüklü tencerede 15 dk. kadar haşladım)
Ayrı bir tencerede unu hafif sararana kadar kavuruyoruz. Üzerine haşlanmış olan tavuğun suyundan 3 su bardağı kadar koyup topaklanmaması için karıştırarak sulandırıyoruz.
Yine başka bir tencerede sıvı yağ ve salçayı kavuruyoruz. Üzerine 3 su bardağı sıcak su (tavuk suyu olmasın normal su olsun yoksa çok yağlı olabilirmiş) döküyoruz bir taşım kaynatıp diğer kabımızda bekleyen ıslattığımız unu içerisine yavaş yavaş ilave ediyoruz. Didiklediğimiz tavuk etlerinden de içerisine bolca atıp tuzunu biberini ekleyip yine bir taşım kaynatıyoruz ve sıcak sıcak servis ediyoruz.
Çorbanın özelliği bol acılı olmasıymış ben kızım yiyeceği için pek acı koymadım. Kuzucuğumda çok severek yedi zaten tavuğu çok sever çocuklar için de bizler içinde çok besleyici sağlıklı bir çorba diye düşünüyorum ve denemenizi tavsiye ediyorum.
Kızıma yaptığım çorbalara mutlaka nane ekliyorum ben çok sağlıklı olduğunu duydum.


Afiyet olsun.






Kırmızı lahana salatasını için,

3 yemek kaşığı yoğurda 1 yemek kaşığı mayonez ve biraz tuz ekleyip iyice karıştırıyoruz. Yarım lahanayı ince ince kıyıyoruz. Sıvı yağ koyduğumuz bir tavada çok az kavuruyoruz 2 dk. kadar ( fazla kavurmayın acı oluyor)ve mayonezli yoğurtlu karışıma ekleyip karıştırıyoruz isterseniz sarımsak ekleyebilirsiniz ama ben öyle pek sevmiyorum misafirlere şık bir sunum oluyor 10 dk. kadar bekletirseniz harika bir renk alıyor salata.

Afiyet olsun..








14.01.2009

PORTAKALLI KURABİYE (34.PDÇS Etkinliğine)

İlk evlendiğim günlerde Fikret Doruk Aktoros'un yemek kitabını almıştım. O kitapta görmüştüm bu tarifi tam üç senedir denemek istiyordum çok ilginç gelmişti bana ama acaba ekşimi olur korkusuyla cesaret edemiyordum. En sonunda denedim dün ve çok beğendim nefis bir tat.
Ben yemek yapmayı pek bilmiyordum evlendiğimde Fikret Bey'e sonsuz teşekkürler ediyorum çok yardımcı olmuştu bana kitabı.

Tarifimle 34.PDÇS Etkinliğine katılacağım Zehra arkadaş ev sahibesi kendisine kolaylıklar diliyorum.
ARKADAŞLAR PORTAKAL BÜTÜN HALDE RENDELENİYOR KABUKLARI DAHİL
Malzemeler:
1 adet orta boy portakal

1 su bardağı toz şeker

5.5 su bardağı un

250gr. margarin (1 paket)

1 adet yumurta
1.5 çay kaşığı kabartma tozu

Üzeri için:
1 kahve fincanı toz şeker
1 avuç ceviz,fındık ve ya badem içi


yapımına geçmeden önce benim kuzucuğumun yaptığı kurabiyelerin de resmini eklemek istedim iki tane yaptı benim güzel kızım:)

YAPILIŞI: Portakalı iyice yıkıyoruz. Bütün halde rendenin iri kısmıyla rendeliyoruz. Üzerine 1 su bardağı toz şekeri ilave ediyoruz ve biraz ıslanması için bir kenarda bekletiyoruz.

Ayrı bir kapta oda sıcaklığında yumuşamış olan margarinin üzerine 1 adet yumurtanın sarısını, unu ve kabartma tozunu ekleyip karıştırıyoruz. İçerisine Portakallı şekerli karışımı döküp malzemeler iyice birbirine karışana kadar yoğuruyoruz.

Hamurumuz hazır olunca, elimizle ceviz büyüklüğünde parçalar koparıyor ve yuvarlıyoruz. Sarısını hamura koyduğumuz yumurtanın beyazına kurabiyemizi batırıyoruz ardından üzeri için olan bir kahve fincanı şekere batırıp tepsiye diziyoruz. Ortalarına ceviz ve ya fındık (evde badem vardı ben ondan koydum) yerleştirip fırına veriyoruz. (150 derecede yaklaşık 15 dk. kadar pişirdim)

Üzerleri hafif kızarınca fırından alıp servis ediyoruz.

Afiyet Olsun.

BOYKOT


Hiç bir şekilde bu ürünler evime girmiyorlar artık. İsrailin Filistin'e yaşattığı dramı şiddetle kınıyorum sizleride bu ürünleri boykoto çağırıyorum arkadaşlar. Dualarım Filistinli kardeşlerimiz için Allah yardımcıları olsun İsraili de kahreylesin.

13.01.2009

PÜRELİ KÖFTE


Yine yemekteyiz programında gördüğüm bir tarif. Ne çok şey kattı mutfağıma bu program.İzlerken sinirleniyorum ama değişik şeyler öğrenmek hoşuma gidiyor. Ben artık sadece yemekleri yaparlarken bakıyorum sonrasını izlemiyorum çünkü üzülüyorum gerçekten hak eden kazanmıyor çoğu zaman.Neyse artık o kısmı bizi ilgilendirmez. Bildiğim kadarıyla diğer bir adı da Hasan Paşa Köftesi yanlız o yuvarlak yapılıyor tarifi aynı.Biz çok sevdik püreli köfteyi kızım normal köfte yemez ama bu şekilde çok sevdi. İşte Tarifi;)

Malzemeler:

300 gr. kıyma
1 adet yumurta

1/2 Bayat ekmeğin içi

1 küçük boy soğan

2-3 diş sarımsak

tuz, kuru reyhan,karabiber,kırmızı pul biber, kuru nane (arzu ettiğiniz kadar)

6-7 dal maydonoz

Püre için:

3 adet orta boy patates

1 çay bardağı süt

1 kaşık tereyağ

1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi

Üzeri için:
1 su bardağı su

1 çorba kaşığı salça

Arasına koymak için 1 adet domates arzuya göre yeşil sivri biber

Yapılışı: Köfte için kıymayı bir kaba alıyoruz üzerine yumurtayı kırıyoruz, ekmek içini, baharatları, kıydığımız maydonozu ve rendelenmiş soğanla sarımsağı ekleyip iyice yoğuruyoruz.

Püre için patateslerimizi haşlıyoruz. Blender veya bir çatal yardımıyla iyice topak kalmayacak şekilde eziyoruz. İçine sütü tereyağını ve kaşar peynir rendesini ekleyerek karıştırıyoruz.

Köfteyi hafif yağlanmış bir tepsiye alıp elimizle 1 parmak genişliğinde olacak şekilde yayıyoruz. Üzerine dilimlediğimiz domatesleri diziyoruz. Üzerlerine püremizi düzgünce yayıyoruz. En son salça ve suyu ezip tuz ekleyerek köftemizin üzerine döküp orta ısılı bir fırında (175derece) üzeri iyice kızarana kadar pişiriyoruz. (yaklaşık 30 dk.)


Notlarım: Bir yapılış şekli daha var dediğim gibi hasan paşa köftesi deniyor böylesine de. Köfteleri elimizle yuvarlıyoruz parmağımızla ortasına bastırıp patates püresini bir sıkma torbasıyla içine sıkıyoruz. Yine üzerlerine salçalı su döküp fırında pişiriyoruz.

Kaşar peynirini pürenin içine değilde dilimleyerek üzerine de koyabilirsiniz.

Köfteyi hazırlarken içerisine bir çay kaşığı karbonat atarsanız daha güzel olur.

Ben tarifde yeşil biber yazdım ama kullanmanızı pek tavsiye etmem çünkü koku yaptı hiç hoşuma gitmedi biberli kısımları.

Afiyet olsun..








12.01.2009

BAYATLAMAYAN POĞAÇA




1 su bardağı yoğurt

1 su bardağı sıvı yağ

2 su bardağı ılık su

1 paket yaş maya ve ya 1 çorba kaşığı kuru maya

tuz,

1 çay kaşığı şeker,tuz

1 adet yumurta

aldığı kadar un


YAPILIŞI: Ilık suyu derince bir kaba koyarak mayayı şekeri ve tuzu içinde eritiyoruz. Sıvı yağı, tuzu, şekeri, yoğurdu, sarısını üzerine sürmek için ayırdığımız yumurtayı ekleyip karıştırıyoruz içine yavaş yavaş unumuzu ekliyoruz yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Genelde ben hep ölçüyordum size unun miktarını söyleyebilmek için ama misafirim vardı aceleyle yaptım ölçemedim sanırım 4 su bardağı kadar koydum.

Hamurumuz kıvamını bulunca üzerini örterek ılık bir yerde 20 dk. kadar mayalanmasını bekliyoruz. Daha sonra elimizle şekil verip dilediğimiz iç malzemesinden koyup üzerine yumurta sarısı arzuya göre susam çörek otu serpip orta hararetli fırında ( 175 derece) poğaçalarımız kızarana kadar pişiriyoruz. (20 dk.)

Dilerseniz hamuru yoğurur yoğurmaz şekil verip tepsiye dizin üzerine bir bez örterek o şekilde mayalanmasını sağlayın böylece poğaçalarınız daha güzel kabarır.

Afiyet Olsun.

9.01.2009

HALLEY PASTA (PRENS TATLISI)




Kaç gündür vakit bulup ilgilenemedim bloğumla tariflerim birikmiş yavaş yavaş eklerim artık şimdi vereceğim tarifi az önce yaptım çok hoşuma gitti hemen buraya koştum sizinle paylaşmak için. Kızım çekiştiriyor zar zor yazıyorum :) Bu tarifi ben bir kaç ay önce Hilal arkadaşımdan duymuştum. Geçen akşam da yemekteyiz programında bir bayan yaptı. Zaten çok merak ediyordum, denemek istiyordum ama unutuyordum. Bugün marketten Halley alıp hemen denedim ve bayıldım çok basit bir tarif ama tadı çok güzel yine ansızın biz geliyoruz diyen misafirler için ideal:)
Malzemeler:

10 adet halley

1 su bardağı süt

1 paket sade kremşanti

1 paket çikolata sosu

2.5 su bardağı süt (çikolata sosu için)

1 su bardağı hindistan cevizi


Yapılışı: Halleyleri küçük küpler halinde doğruyoruz.
1 bardak sütle kremşantiyi mikserle kıvam alana kadar çırpıyoruz.
Çırptığımız kremşantinin içine doğradığımız halleyleri ve hindistan cevizini ekleyip bir kaşık yardımıyla karıştırıyoruz.
Hazırladığımız bu karışımı küçük kuplara ya da kaselere pay ediyoruz.
Bir paket çikolata sosunu 2.5 su bardağı süt ile çırpıyoruz.Orta hararetli bir ocakta koyulaşıncaya kadar pişirip, soğutuyoruz.
Soğuyan çikolata sosumuzu kuplardaki pastamızın üzerine paylaştırarak döküyoruz. Üzerini dilediğimiz şekilde süsleyip Buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz.
İşte bu kadar . Gerçekten çok basit programda bu tarifi yapan bayan içine frambuaz da koymuştu sanırım içine değişik meyveler koyulup yapılabilir daha da güzel olur bence.
Ben yine yazdığım tarifin yarısını uyguladım yanlız 5 halley yerine 4 tane kullandım çünkü kızımla dayanamayıp bir tanesini yedik :) İşte 4 halleyle resimde görünen kaseden 3 tane doldu tam bize göre. Sanırım malzemelerin hepsiyle 6-7 kişi ağırlayabilirsiniz.


Afiyet Olsun.


4.01.2009

ÇOCUKLAR İÇİN ÖRGÜLER 2



Bu güzel örgüler de Perihan Ablacığım ve sevgili arkadaşım Hatice'den. Hani eli güzel derler ya gerçekten çok güzel örüyorlar kefil olmasam koymam buraya bende ördüklerini kızıma severek giydiriyorum yine sipariş vermek isteyen olursa detaylar ve fiyatları için mineerkul@windowslive.com adresine mail atabilirler. Daha değişik örgü modelleri var tabii ama benim elimde olanlar bunlar siz beğendiğiniz modelin bir fotoğrafını koyabilirseniz ona bakarak istediğiniz örneği çıkarabilirler.

ÇOCUKLAR İÇİN ÖRGÜLER

Çok sevdiğim hamarat arkadaşım Emine'nin el emeği göz nuru bu örgüleri sipariş üzerine isterseniz satın alabilirsiniz. Çok hoşuma gitti özellikle yeşilli kremli takım. Siparişleriniz için mineerkul@windowslive.com adresine mail atabilirsiniz.












































3.01.2009

PATATES ÇORBASI


Betül'üm bu çorbayı çok severek yiyor çorba sıkıntısı yaşayan annelerle bu tarifi paylaşmak istedim. Sadece çocuklara değil sizlerde yiyebilirsiniz gerçekten güzel bir tarif.
Malzemeler:
1 adet orta boy patates

1/2 adet kuru soğan

3 su bardağı et suyu ve ya normal su

1 çorba kaşığı un

1 su bardağı süt

2 çorba kaşığı margarin ve ya tereyağ
tuz

Yapılışı: Margarini ocakta eritin içine yemeklik doğranmış soğanı ekleyin biraz soteleyin.
Sonra unu koyun unun rengi hafif sararana kadar kavurun ve suyunu yavaş yavaş karıştırarak ekleyin.
Su kaynayınca küp küp doğranmış patatesi ekleyin patatesler yumuşayınca ocaktan alın ve blenderden ya da tel süzgeçten geçirin.
İçine sütü ilave edin karıştırın ve tekrar ocağa alın.
Bir taşım kaynatıp tuzunu ekleyin çorbamız hazır.
Üzerine kızarmış pul biberli yağ dökebilirsiniz umarım sizin çocuklarınızda sever.
Afiyet olsun ..