20.04.2009

EZOGELİN ÇORBASI


Malzemeler:
1/2 su bardağı kırmızı mercimek
1/2 su bardağı pirinç ve ya ince bulgur
1 çorba kaşığı salça
1 küçük boy soğan
tuz, kuru nane, pul biber
4-5 kaşık sıvı yağ
7-8 bardak kadar su ve ya et suyu
Yapılışı: Bulgur ve mercimeği ayıklayıp yıkıyoruz. Ben azıcık pirinçde ekledim bulgurun içine. Bir tencerede incecik kıyılmış soğanı ve salçayı kavuruyoruz soğanları fazla sarartmadan.
üzerine sıcak suyumuzu ekleyip bulgur ve mercimeği de ekliyoruz. Tuzunu ve arzu ettiğiniz baharatları ilave ediyoruz. Mercimek ve bulgurlar iyice yumuşayıp ezilene kadar kaynatıp üzerlerine nane serperek servis ediyoruz.
7-8 bardak yazdım suyu ama bazen daha fazlada çekebiliyor bulgur ve mercimeğin cinsine göre. Düdüklü tencerede pişirmeyecekseniz zaten koyuluğunu ayarlayabiliyorsunuz suyunu çektikçe kaynar su eklersiniz ama düdüklü tencerede bazen dibi tutabiliyor ben o durumu bir türlü aşamadım normal tencerede de hem çok daha uzun sürede pişiyor hem o lezzeti bulamıyorum her defasında azıcık dibinin tutmasına razı oluyorum. Genellikle blenderden geçirip servis ediyorum öylesi daha hoş oluyor.
Afiyet Olsun.

16.04.2009

SÜTLAÇ (SÜTLÜ AŞ :) )


Eskiden babaannem sütlü aş derdi hep tuzlu yapardı çorba gibi ben o şekilde çok severdim sanırım sonradan tatlı olarak yapılmaya başlanmış ama ben hala tuzlu olarak yapıyorum ve çok seviyorum. Tatlısını anlatacağım ama siz de çorba gibi denemek isterseniz şeker yerine azıcık tuz eklersiniz 1/2 su bardağı kadar da fazladan süt eklersiniz hem çocuklar içinde güzel ve sağlıklı bir çorba olur ;)


Malzemeler:

1 su bardağı pirinç

3 su bardağı su

1 litre süt (yaklaşık 4-5 su bardağı)

1 çorba kaşığı nişasta

1.5 su bardağı şeker


Yapılışı: Tarifde 1.5 su bardağı şeker ama bana biraz tatlı gibi geldi siz tadına bakarak eklerseniz şekeri daha iyi olur.

Pirinci ayıklayıp yıkıyoruz. Bir tencereye alıp üzerine 3 su bardağı sıcak su ekleyip kapağını kapatarak pirinçler suyu iyice çekene kadar pişiriyoruz ve ılımasını bekliyoruz.

Ilıyınca yavaş yavaş sütü ilave ediyoruz bir taşım kaynatıyoruz. Nişastayı kaynayan sütlacımızdan bir iki kaşık alarak eziyoruz ve yavaş yavaş sütlaca ilave ediyoruz şekerini de ilave ediyoruz ve bir taşım daha kaynatıp sıcakken kaselere pay edip soğumasını bekliyoruz.
Fırın kabına koyup fırında üzeri kızarana kadar pişirdikten sonra da servis edebilirsiniz.
Afiyet Olsun.

EVDE YOĞURT YAPIMI VE MEYVELİ YOĞURT


Çocuklarımıza doğal olarak tattırabileceğimiz hemen hemen hiç birşey kalmadı o eski meyvelerin sebzelerin tadı şimdi yok. Geçen gün "şimdiki çocuklar çok şanslı" demişti annem bebek arabası, salıncağı, bisikleti, oto koltuğu filan derken her türlü olanaklarımızı önlerine serip mutlu olsunlar diye çabalıyoruz. Ama eşim dedi ki " neden şanslı olsunlar yıllarca okuyup işsiz kalıyorlar, sokaklarda doyasıya rahatça oyunlar oynayamıyorlar, bizim yediğimiz tadına doyamadığımız meyvelerden sebzelerden yiyemiyorlar herşey hormonlu"

Ne kadar doğru değil mi? Şimdi nereden geldik bu konuya diyeceksiniz belki ama ne bileyim geçenlerde bir arkadaşım 6 aylık çocuğuna marketten aldığı meyveli yoğurtlardan yediriyordu. Yine geçenlerde bir haber programında kantin işleten bir bey diyordu ki" anneler gelip akşam yemeği için bizden patates kızartması alıyorlar" şok oldum. Neden niye bu kadar hazırcı olduk zaten yazımın başında dediğim gibi doğal diyebileceğimiz neredeyse hiç birşey kalmamışken en azından yapabileceğimiz en doğal yoldan çocuklarımızı sağlıklı yetiştirsek daha iyi olmaz mı?

Bu yüzden en azından o marketten alınan yoğurttan bin kat sağlıklı olduğunu düşündüğüm yoğurdumu anlatmak istedim. Zaten yoğurt yapımını bilmeyen hanım yoktur ama ben yine de sizlere hatırlatmak istiyorum.


Ev yapımı yoğurt için: 1 litre süt

1 çorba kaşığı yoğurt


Sütünüz hazır ise kaynatmaya gerek olmadan çelik tencerede ısıtıyoruz çok aşırı sıcak olmayacak çok da ılık olmayacak şekilde. Küçük parmağımızı süte batırın sıcaklığını hissedin ama çok da eliniz yanmasın.

1 çorba kaşığı yoğrdu bir kaba alıp içerisine bir kaşık yardımıyla azar azar sıcak sütten ilave edip sulandırıyoruz ve yavaş yavaş süte ilave ediyoruz. Bir mikser yardımıyla iyice çırpıyoruz. Kapağı olan bir tencere ya da herhangi bir kaba boşaltıp kapağını kapatıyoruz ve üzerini bir kaç parça kıyafet ve ya bez yardımıyla örtüyoruz. Bu şekilde 3-4 saat bekletip üzerindeki örtüleri alıyoruz oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırıp ertesi gün afiyetle yiyoruz.


Çilekli yoğurt için: 4-5 adet temizlenmiş çileği derince bir kaba alıyoruz blender yardımıyla iyice ezip püre haline getiriyoruz. (Çekirdekleri ağıza gelmesin derseniz bir süzgeçten geçirin).

4-5 çorba kaşığı yoğurda çilek püremizi katıyoruz ve 1 tatlı kaşığıda bal ilave ediyoruz işte hazır meyveli yoğurtlardan çok çok lezzetli yoğurdumuzu elde ediyoruz.

Çilek yerine aynı işlemi muz,şeftali, kayısı, vişne ile de yapabiliriz.

Afiyet Olsun minişlere :)

15.04.2009

ACILI EZME


Ben acı hiç yiyemem ama eşim çok seviyor diye ara sıra yapıyorum biraz zahmetli geliyor yapması soğanları doğramak işkence ama eşim iştahla yeyince değdi diyorum :) Tarif Oktay Ustaya ait. Malzemelerin hepsini yapmayın fazla geliyor bekleyince de sulanıyor azıcık yapıp bir öğünde bitirmenizi tavsiye ederim.


Malzemeler:
3 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
4 adet çarliston biber
2 adet domates
5 adet kırmızı biber (ben kullanmıyorum)
1 çorba k. domates salçası
1 çorba k. biber salçası
1 adet limonun suyu
1/2 demet maydanoz
taze nane (süslemek için)
pul biber
zeytinyağı
tuz
ben biraz da acılı ketçap koyuyorum
Yapılışı: Soğan, domates(kabuklarını soyarak), sarımsak, maydonoz ve biberleri çok küçücük doğruyoruz. Aslında fotoğrafını çekecektim doğrarken ama unuttum doğrayabildiğiniz en küçük halde doğrayın bir kibritin ucu kadar.
Doğrayıcınızın (rondo) kabının içine salçaları, isteğe göre ketçabı, tuzu ve baharatları koyun üzerlerine doğradığımız malzemeleri ekleyin tüm malzemeler iyice birbirine karışana kadar doğrayıcınızı çalıştırın. Servis tabağına alıp sıvı yağ ve limon dökerek servis edin.
Afiyet Olsun.

PATLICANLI PENNE


Hazır fırsat bulmuşken basit tariflerimi üst üste ekleyeceğim:) kuzucuk uyuyor işlerimide bitirdim biraz bloğuma bakıp kuzucuk uyanınca gezmeye gideceğiz.
ismini çok seviyorum bu makarnanın o yüzden eklemek istedim çok pratik bir tarif makarna hastası olarak çok da lezzetli diyebilirim.
Malzemeler:
1 adet patlıcan
1/2 paket penne makarna ve ya sevdiğiniz herhangi bir makarna
2 adet domates
1 yemek kaşığı salça
2-3 diş sarımsak
1-2 adet yeşil biber
İstediğiniz kadar yağ margarin ve ya sıvı yağ olabilir
dilerseniz maydonoz ekleyebilirsiniz
tuz ve arzu ettiğiniz baharatlar
Yapılışı: Patlıcanların kabuklarını alacalı soyup küp küp doğrayın ve az sıvı yağda kızartın fazla yağını çekmesi için havlu kağıt üzerinde beklemeye bırakın
Makarnayı paketinin üzerindeki pişirme süresine göre kaynar suda haşlayın ve süzün.
.Ayrı bir tavada az sıvı yağda ve ya margarinle biberleri soteleyin hafif renkleri dönünce kabuklarını soyup küp küp doğradığınız domatesleri, salçayı ekleyin sarımsaklarıda küçük küçük doğrayarak ekleyin tuzunu ve baharatlarını ekleyerek domatesler ve biberler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Bütün malzemeleri makarna ile karıştırarak sıcak servis yapın.
Afiyet Olsun.

MAKARNA SALATASI


yarım paket makarna
5-6 adet kornişon turşu
2 adet salatalık
2 adet havuç
1/2 su bardağı bezelye
1 su bardağı yoğurt
2-4 yemek kaşığı mayonez
arzuya göre salam, sivri biber, mısır konservesi
tuz ve 1-2 kaşık z. yağ
Yapılışı: Makarnayı paketin üzerinde yazan pişirme süresine göre haşlayın.
Bezelye ve küp küp doğranmış havucu da çok yumuşamayacak azıcık diri kalacak şekilde haşlayın.
Turşuları küçük küçük doğrayın.Derince bir kapta yoğurt ve mayonezi iyice çırpın tuzunu yağını ekleyin.
Makarna haşlanınca süzgeçten geçirip biraz soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra diğer malzemelerle birlikte yoğurtlu karışıma ekleyip fazla sebzeleri zedelemeden karıştırıp souk olarak servis edin.
Afiyet Olsun.

13.04.2009

PIRASALI BÖREK


Bir çok blog yazarı arkadaşımda gördüm pırasalı böreği denemeye cesaret edemiyordum mevsimi geçmeden bir cesaret denemek istedim ve bayıldım. Pırasa olduğu anlaşılmıyor hiç ekşi bir tat veriyor böreğe biz çok severek yedik. Mutlaka deneyin derim.
Malzemeleri kendime göre hazırladım pırasa oranı normaldi siz daha çok olsun derseniz pırasa miktarını artırabilirsiniz.
Malzemeler :
3 adet yufka
1/2 su bardağı süt
3-4 çorba kaşığı sıvı yağ
2 çorba kaşığı yoğurt
1 adet yumurta
1 sap pırasa
1-2 büyük dilim beyaz peynir
Yapılışı: Önce pırasayı yıkadım ince ince kıydım az sıvı yağda iyice suyunu salıp çekene kadar pişirdim. Pişince üzerine ufaladığım peyniri ekledim.
Yine ben 26. cm.lik borcam tepsimi kullandım. Bir adet yufkayı borcam tepsime yaydım kenarları dışarı sarktı.
diğer iki yufkayı iri iri parçaladım. Süt, sıvı yağ, yoğurt ve sarısını üzeri için ayırdığım yumurtanın beyazını güzelce çırptım.
Yufkaları bu karışıma bulayarak tepsiye gelişigüzel yerleştirdim.
Yufkanın yarısını bu şekilde tepsiye yerleştirdim ve arasına pırasalı harcı koydum kalan yufkalarıda üzerine aynı şekilde sütlü sosa bulayarak yerleştirdim. Tepsinin kenarından sarkan yufka parçalarınıda üzerine kapattım. Kalan sütlü sosa yumurtanın sarısını ekleyip çırptım ve böreğin üzerine sürdüm.
175 derecelik fırında kızarana kadar (yaklaşık 20 dk.) pişirdim.
Afiyet Olsun.

6.04.2009

SİPARİŞ ÖRGÜ MODELLERİ 3

Epey bir aradan sonra örgülerle döndüm bir sürü tarifimde birikti ama vakit bulamıyorum ekelemeye. Haftasonu sınavlarım vardı iyi geçti sayılır inşaallah geçebilirim mayıs sonu tekrar başlıyor sınavlar başarılı olursam bu seneyi atlattık demektir uzunca bir süre rahat edeceğim bol bol vaktim olacak mayıs ayından sonra ama şimdilik yine sıkı bir ders çalışma sürecine gireceğim.
Örgüler Hatice arkadaşımdan eli çok güzel çok düzgün örüyor sipariş vermek için mail atabilirsiniz. Fiyatlar 20 ytl civarı değişiyor detaylar görüşülür.
Şirin bir elbise.

Panço, atkı, bere takımı istediğiniz renk ve desende örülebilir.



çok güzel bir panço ben bayılıyorum renkler süper ama dediğim gibi sizin istediğiniz renklerde örülebilir.




Hırkalar çift taraflı giyilebiliyor. Sıcacık tutuyor çok şık gerçekten.