27.05.2009

TAVA BÖREĞİ


Aslında pek tarif eklemek gelmiyor içimden hem yorgun hem çok hastayım ama blogumu ihmal ediyorum uzun zamandır. Bu gece ders çalışmak yerine bloguma bir bakayım dedim biraz şeklini değiştirdim yine bence hoş oldu pembe pembe:)
Bu cumartesi pazar sınavlarım var kızımdan ve ev işlerinden bulabildiğim her fırsatta ders çalıştım inşaallah geçebilirim bütün derslerden. Hani bir reklam var küçük bir kız çocuğu, annem hem öğretmen, hem aşçı, hem doktor v.s diyor ya gerçekten ne kadar doğru ne kadar harika bir reklam olmuş. Yemek yap, çocuğunla ilgilen, temizlik yap, eşinin ufak tefek işlerinde yardımcı ol, ütü yap bütün bunlar arasında birde ders çalış bin parçaya bölünüyorum sanki gün içinde saat 11 gibi kızım uyuyunca şöyle bir uzanıyorum o an bile içim rahat etmiyor sanki hiç dinlenmeye hakkım yokmuş gibi geliyor birşey beni rahatsız ediyor yapmam gereken birşey varmışda unutmuşum gibi huzursuz oluyorum.
Neyse şu sınavı da bir atlatsam gerisi hiç önemli değil okullarda tatil oluyor nasıl olsa eşim evde bana destek olur belki biraz.
Hastayım dedim ya yazmadan geçemeyeceğim ne zaman ayçekirdeği yesem çok fena hasta oluyorum boğazımda beyaz beyaz yaralar oluşuyor iki gün kalkamadım ayağa annem geldi ilgilendi sağolsun bilmiyorum sadece benim mi alerjim var yoksa gerçekten ay çekirdeğinin böyle bir etkisi mi var? Yemiyordum uzun zamandır ama görünce dayanamadım işte sonucunda da böyle hastalandım.
Tarifime geçeyim artık çok uzattım. Çok basit, çok pratik ve çok lezzetli bir börek çat kapı gelen misafirlere hemen hazırlar sunarsınız.
Malzemeler:
2 adet yumurta
3 yaprak yufka (1/2 kg.)
2 çorba kaşığı yoğurt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı süt
dilediğiniz iç malzemesi
Yapılışı: Tarifde 3 yumurta yazıyordu ben öyle yaptım ama çok geldi hepsini dökmedim harcın o yüzden 2 yumurta yazdım ama belki 1 yumurta bile yeterli gelebilir.
Genişçe bir kapta yumurtaları, yoğurdu, sıvı yağı ve sütü iyice çırpıyoruz.
Teflon tavamızı hafif yağlıyoruz yufkalardan bir tanesinin içerisine yerleştiriyoruz kenarları tavadan dışarı sarkacak şekilde. Diğer yufkaları parçalara ayırıp yumurtalı sosa bulayarak tavaya diziyoruz yarısına kadar dizince arasına arzu ettiğimiz iç harçtan koyup kalan yufkalarıda yine sosa bulayarak yerleştiriyoruz. Tavadan sarkan yufkaları üzerlerine kapatarak çok kısık ateşte tavanın kapağını kapatarak kızarana kadar pişiriyoruz büyükçe bir tabak yardımıyla ters çevirip diğer yüzününde kızarmasını sağlıyoruz.
Afiyet olsun.

5.05.2009

BORANİ



Yemekteyiz yarışmasında görmüş çok merak etmiştim Boraniyi evde de ıspanak vardı denemek istedim ıspanağı çok sever biri olarak bu tarifide seveceğimden emindim zaten. Eşim de yedi hiç ıspanak sevmez aslında da bu yemeği beğendi ama kızıma sevdiremedim.
Hâlâ denemeyen varsa mutlaka deneyin derim çok güzel bir tadı var. Programda da ıspanak sevmediğini söyleyenler bile yemişti bence denemeye değer.

Malzemeler: (2-3 kişi)
1/2 kg. ıspanak (sadece yaprakları)

3-4 kaşık sıvı yağ

1 çorba kaşığı dolusu un

1 çay bardağı süt
tuz

küçük bir kase yoğurt

1/2 çorba kaşığı salça

1 çorba kaşığı tereyağ ve ya margarin

isteğe göre 1-2 diş sarımsak

Yapılışı: Ispanağı ayıklayıp yıkadıktan sonra bir tencerede sıcak su ile 5-10 dk. haşlıyoruz diriliği gidene kadar. Suyunu süzdürüp bir kenara alıyoruz.
Ayrı bir tencerede sıvı yağ ile unu, unun rengi hafif dönene kadar 3-4 dk. kavuruyoruz ve üzerine yavaş yavaş sürekli karıştırarak sütü ilave ediyoruz. Süt kaynayıp karışım muhallebi gibi bir kıvam alınca ıspanakları ilave ediyoruz ve karıştırarak bir iki dakika daha pişirip ocaktan alıyoruz. Hafif ılıyınca yoğurdu ekleyip karıştırıyoruz. Sarımsaklısı daha güzel oluyor bence.

Bir tavada tereyağ ve salçayı pişirip yemeğimizin üzerine döküp servis ediyoruz.
Afiyet Olsun.





PATATESLİ OMLET


Kahvaltılar için çok değişik olmasa da benim, kızımın ve eşimin çok severek yediği bu tarifi paylaşmak istedim. Bizim her günümüz pazar kahvaltısı tadında geçiyor eşim okula geç gittiği için hergün kahvaltıya ne hazırlasam diye düşünüp duruyorum. Bir kaç tarifim daha var kahvaltılık onları da ilerleyen günlerde deneyip sizlerle paylaşacağım.
Malzeme listesi vermeyeceğim patates ve yumurta başka birşey yok zaten adı üzerinde patatesli omlet.
1 adet büyükçe bir patatesi küp küp doğruyoruz. Sıvı yağda kızatıyoruz ve kağıt havlu üzerine alıyoruz yağını alması için.
2 adet yumurtayı bir miktar tuz ve pul biberle çırpıyoruz.
Teflon tavaya bir -iki damla yağ damlatıp patatesleri içine atıyoruz. Zaten patates yağlı kaldığı için çok yağ koymanıza gerek olmuyor. Tava iyice kızınca çırptığımız yumurtalarda üzerine döküp her iki yönü kızarana kadar pişiriyoruz.
Bizim gibi üç kişilik aileler için yeterli bu malzeme bence. Dilerseniz içine peynirde ekleyebilirsiniz.
Afiyet Olsun.

3.05.2009

YOĞURTLU BİR İKRAM

Bu tarifi eklediğimi sanıyorum ama aradım bulamadım sanırım eklememişim artık eklediysemde kusurabakmayın.
İsmini bilmiyorum gerçekten ama mutlaka eklemem gerekiyordu çünkü ben çok seviyorum bu tarifi. Eskiden çat kapı misafir gelince annem yapardı hep öyle poğaça börek pek bilinmezdi ekmeği dilimleyip üzerine bunu sürerdi misafirlerde bayılırdı sizlerlede paylaşmak istedim.

Süzme yoğurdun içerisine incecik kıyılmış soğan doğruyoruz. Ben bu tarifi üye olduğum forumda yazmıştım ama yoğurtla soğan ne alaka diye tepkiler almıştım. Ama bence çok güzel yakışıyor. İçerisine kuru nane, tuz ve sıvı yağ ekleyip karıştırıyoruz. Dilimlenmiş ekmeklerin üzerine sürerek servis ediyoruz.
Afiyet Olsun.

MANTARLI TAVUK EŞİMİN TARİFİYLE:)


Eşim bu yemeği anlatır dururdu bekarken çok yaparmış benim yaptığım mantarlı tavuğu pek beğenmezdi en sonunda ısrarlarıma dayanamayıp kendisi yaptı. Aslında tarifde malzemelerde değişik bir şey yok bildiğimiz mantarlı tavuk ama bilmem onun elinden çıktığı içinmidir gerçekten nefis oldu benim yaptıklarımdan bin kat güzeldi. Ellerine sağlık diyorum tekrar buradan. Söz verdiğim için ekliyorum tarifini.
Malzemeler:
2 adet tavuk göğsü
3-4 adet domates
2 adet çarliston biber
6-7 adet mantar
1 adet soğan
tuz, kekik, kuru nane, kırmızı pul biber ve arzu ettiğiniz baharatlar.
Yapılışı: Soğanı soyup biraz irice doğruyoruz.Tavuk etini, mantarları, ve çarliston biberide çok küçük parçalar halinde doğruyoruz.
Teflon bir tencereye çok az sıvı yağ koyuyoruz.
Önce soğanları ve biberleri tencerenin en altına diziyoruz üzerine tavuğu onun üzerine mantarları en üste de kabuklarını soyup küp küp doğradığımız domatesleri güzelce yayıyoruz. Tuzunu baharatlarını ilave ediyoruz.
Kısık ateşte hiç karıştırmadan su eklemeden domateslerin suyuyla kendi kendine pişmeye pırakıyoruz.
Afiyet Olsun.

ANNEMİN BÖREĞİ



İsmi nedir bu böreğin bilmiyorum ama annem ne zaman istesek üşenmeden yapar çok da güzel yapar.

Annelerin eli neye deyse güzelleştiriyorlar. Basit bir sahanda yumurta ve ya patates kızartması bile bir annenin elindense ziyafet gibi geliyor kendi yaptığım yemeklerden o kadar tat almıyorum annemlere gittiğim zamanda aç olmasam bile anneme patates kızarttırırım :)


Tarifi tam olarak ölçüleriyle bilmiyorum zaten annemde göz kararınca yapar hiç ölçü kullanmaz.


Un, su, yaş maya ve tuzdan yumuşacık bir hamur yapar. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlar ve biraz dinlendirir.


Dinlenmiş hamurları önce tabak büyüklüğünde oklava ile açar arasına eritilmiş margarin sürer bu şekilde üst üste 7 adet olacak şekilde dizer ve hepsini birden tekrar fırın tepsimizin büyüklüğünde açar. Hazırladığı iç harcı üzerine yayar kıymalısı daha güzel olur. Diğer kalan hamurlarıda aynı işlemlerden geçirir önce tabak büyüklüğünde açar aralarına margarin sürerek 7 tanesini daha üst üste dizer ve tepsimizin büyüklüğünde açar. Tepsideki hamurun üzerine yerleştirir üzerine yoğurt ve yumurta sarısı karışımı sürerek kareler halinde keser önceden ısıtılmış fırında iyice kızarana kadar pişirir. Çok nefis bir börek gerçekten ellerine sağlık annemin.


Sizlerede afiyet olsun.



2.05.2009

ARDA'NIN DOĞUMGÜNÜ

Teyzemin kızı sevgili Reyhan'ın oğluşu Arda'nın doğum gününe davetliydik dün akşam. Çok güzeldi. Bir yaşına girdi dünyalar tatlısı Arda.

Gün içinde insan zamanın bir türlü geçmediğinden yakınıp durur ama bir bakmışsın yıllar su gibi akıp gitmiş bir yıl önce bu günde daha hastanede hiç birşeyden habersiz yatarken  şimdi emekliyor, gülücükler atıyor, oyunlar yapıyor, konuşmaya çalışıyor ah bir yürüse diyorsun yürüyor bu kez ah birde konuşsa, okula gitse, asker olsa, damat olsa diye bekliyorsun ne güzel duygular değil mi?  Allah isteyen herkese nasip etsin anne baba olabilmeyi.Arda'ya da uzun güzel bir ömür versin inşaallah. Bir ömür sağlıcakla mutlulukla yaşasın. 

Yine çok yormuş reyhan kendini birbirinden lezzetli ikramlar hazırlamış. Fotoğraf makinasını götürmedim maalesef ama bir iki fotoğraf isteyip izinleride olursa bloguma eklemek istiyorum Betüşümle Arda'nın birbirine sarılmış fotoğrafları vardı.Çok tatlılardı önceleri iyi anlaştılar ama bizim İki yaş sendromlarımız başladığı için Betüşün kıskançlıkları ağlamaları o yüzden pek oynayamadılar Betüş herşeyi sahipleniyor bizim değil diyorum ama anlatamıyorum bu da bir dönem işte çok sabır isteyen yorucu bir dönem inşaallah çabucak atlatırız. 

Gelelim menüye blogum yemek üzerine olduğum için ikramları yazmak istiyorum. Tabiiki öncelikle üzerinde Arda'nın fotoğrafı olan bir pasta yaptırmışlar aslında ben de şeker hamurundan güzel arabalı bir pasta hazırlayıp götürmek istiyordum ama daha acemi olduğum için becermedim. Bir daha ki doğum gününe inşaallah.

Azize teyzemin meşhur gözlemesi vardı çok güzel yapar ellerine sağlık. Yaprak sarması vardı  olmazsa olmazımızdır bizlerin.

Un kurabiyesi yapmıştı Reyhan içine tahin ve ceviz eklemiş en meşhur pastanelerde bile bulamazsınız eminim muhteşem bir tadı vardı ağızda nasıl dağılıyordu tekrar ellerine sağlık.

Perihan ablamda elmalı kurabiye yapıp getirmiş herkesin güzel yaptığı birşey vardır ya ben perihan ablamın elmalı kurabiyesini çok severim gerçi o herşeyi güzel yapar ama elmalı kurabiyesi ayrı bir lezzettir.

Makarna salatası, rulo börek, açma cevizli poğaça yapmışlar. Makarna salatasına dereotu ve salatalık eklemişler ben o şekilde hiç denememiştim daha önce değişik bir tat vermiş çok lezzetli olmuştu. Etimek tatlısı vardı onunda üzerini çilek jölesi ve taze çileklerle süslemişler görüntüsüde tadıda harikaydı.

İki gündür annemlerde kalıyorum ders çalışıyorum aslında bir iki tarif eklemek istiyordum ama bilgisayar inanılmaz yavaş fotoğraflar açılmıyor sanırım bir saatten fazladırda bu yazıyı yazmaya uğraşıyorum internet sürekli gidip geliyor. Bu ayın sonunda sınavlar bitiyor ekim ayına kadar bol vaktim olacak inşaallah hepsini ekleyeceğim biriken tariflerimin.

Tekrar doğum günün kutlu olsun Arda sana bol kazanç, mutluluk, sağlık, huzur diliyorum ailene hayırlı bir evlat olasın Rabbim seni ailene ailenide sana bağışlasın.