24.11.2009

KADAYIF VE BAYRAM GELİYOR


Babaannem sağ olsaydı şimdi büyük ihtimal baklava açıyor olurduk bu günlerde ne güzel heyecanlardı baklava açardık, baklavanın artan hamurlarından da şahane bir börek yapardı babaannem tadına doyamazdık. Vefat ettiğinden beri de annem hep kadayıf tatlısı yapar oldu. En sevdiğim şerbetli tatlı diyebilirim. Geçenlerde ben de denedim ilk defa fena sayılmazdı.

500 gr. kadar kadayıfı elimle iyice ufaladım ve ikiye böldüm yarısını margarinle yağladığım 30cm. çapında bir tepsiye hafif bastırarak yerleştirdim arasına 1 su bardağı kadar dövülmüş ceviz serptim kalan kadayıfı üzerlerine yine hafif bastıraraktan döşedim, üzerlerine küçük fındık kadar margarin kesip koydum orta hararetli fırında kızarana kadar pişirdim.
4 bardak suya 3.5 bardak şekerle şerbet hazırladım. Biraz ılıttım, fırından çıkan tatlınında ilk sıcaklığı çıkınca şerbeti döktüm tam benim istediğim kıvamda oldu.
Afiyet Olsun.
Bayram geldi ya bir telaş temizlik yapılacak, tatlılar hazırlanacak, alışveriş yapılacak gerçi ben temizlik ve alışveriş kısmını bitirdim bile bir tek tatlı kaldı yapılacak yine düğme tatlısı yapacağım büyük ihtimal zaten bayramda evde durduğumuz yok o yüzden gelen gidende olmuyor azıcık yaparım yeter.
Bayramlarda hani hep çocuklara ucuz şeker alınır büyüklere çikolata alınır ya ne tuhaf değil mi sonuçta bayram en çok çocuklar seviniyor bu güzel günde onları mutlu etmek varken ne diye ucuz zararlı şekerleri alır ki insanlar geçen eşime de söyledim dedi ki "iyi şeker verirsen daha çok çocuk gelir" daha iyi değil mi dedim ne olacak bir kilo mu alacaksın iki kilo çikolata alırsın. Yanlış anlaşılmasın maddi durumu olmayanlar mecburen ucuza yöneliyor ama ben durumu çok çok iyi olan o kadar çok aile gördüm ki çocuklar için ayır şeker alan.
Yazımı okuyan varsa lütfen çocuklara ucuz şeker almayınn. Hem sağlığa zararlı hem de çocukları üzmeye değmez, şekerlikte güzel çikolatalar olduğunu görünce yüzleri güler, sevinirler.
Herkese iyi bayramlar diliyorum, bayram dönüşü güzel bir paspas modeliyle geleceğim detaylı anlatımını da yazacağım benim ilk el emeğim olacak eminim sizde beğenip hemen yapmak isteyeceksiniz.

17.11.2009

ŞEHRİYELİ YOĞURT ÇORBASI


Kızım çok severdi küçükken yoğurt çorbasını zamanla yemez oldu sanırım bıktı biraz, hep bildiğimiz pirinçli haliyle yapardım ama bir arkadaşımda şehriyelisini yedik kızım da, bende çok sevdik artık şehriyeli yapıyorum daha güzel oluyor bence resim biraz bulanık çıkmış ama tadı çok güzel.
Malzemeler:
1 adet yumurta

1 çorba kaşığı un

5 çorba kaşığı süzme yoğurt

3 çorba kaşığı arpa şehriye

1 çorba kaşığı tereyağı

4 su bardağı su Daha fazla da olabilir

tuz, nane


Yapılışı: Öncelikle suyu dört bardak yazdım ama biliyorsunuz kaynadıkça koyulaşıyor çorba siz sevdiğiniz kıvamda daha fazla su da ekleyebilirsiniz.
Yoğurt, un ve yumurtayı bir tencerede iyice çırpıyoruz üzerlerine şehriyeyi ekliyoruz suyumuzla inceltip karıştırarak ocağa koyuyoruz. Kaynayana kadar sürekli karıştırıp kaynadıktan sonra ocağın altını en kısık ayara getiriyoruz. Ara sıra karıştırarak şehriyeler iyice yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.

İsterseniz tereyağını içine ilave edin çorbanın ve ya biraz naneyle bir tavada eritip servis yaparken üzerine gezdirin.

Afiyet Olsun

9.11.2009

İÇLİ KÖFTE (YALANCI)


Daha öncede içli köfte tarifi veriştim ama bu defa ki biraz değişik, haşlanmış patatesle yapılıyor ben bunu daha kolay açabildim diğer yaptıklarıma göre daha güzel oldu da bir türlü o oval şekli veremiyorum yine yuvarlak yapmak zorunda kaldım.

Ramazanda yapmıştım kaç adet çıktığını unuttum ama biz 13 kişiydik ve hepimize yetmişti.

Malzemeler:

2 su bardağı köftelik bulgur
3 adet haşlanmış iri patates
1 adet yumurta
yeteri kadar tuz
1 adet soğan
1 yemek kaşığı salça
pul biber


İç Harcı için:
250 gr. kıyma
2 adet soğan
50-60 gr. margarin (çeyrek paket)
1/2 su bardağı ceviz içi (arzuya göre)
maydonoz (arzuya göre)
tuz ve arzu ettiğiniz baharatlar

Yapılışı: Önce iç harcımızı yapıyoruz, iç harcının bir kaç saat önceden hazırlanıp iyice buzdolabında soğuması gerekiyor.
2 Adet Soğanı yemeklik doğruyoruz, margarin yağıyla biraz öldürüp içine kıymayı ilave ediyoruz, kıymalar suyunu salıp çekince baharatlarımızı, tuzumuzu, cevizimizi ve maydonozumuzu ekliyoruz 2 dk. daha ocakta tutup sonra soğumaya bırakıyoruz. Ceviz koyulmasada olur elbet ama o ayrı bir lezzet veriyor bence.

Patatesi haşlıyoruz ben düdüklü tencerede 10 dk. haşlıyorum yumuşacık oluyor. Bulguru üzerini geçecek kadar suyla ıslatıyoruz ve dinlenmeye bırakıyoruz.

Patatesleri bir ezme aparatıyla iyice eziyoruz içine bulguru ilave ediyoruz, yeteri kadar tuz koyuyoruz, bir yumurtamızı kırıp soğanımızıda rendeliyoruz en son salçayı da ekleyip hepsini güzelce yoğuruyoruz.

Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopararak elimizle ortasını açıyoruz, iç harcımızdan koyuyoruz ve kapatıyoruz. Elimizi hafif ıslayarak açarsak hamuru daha kolay oluyor.

Bazı yörelerde sanırım önce haşlanıp sonra kızartılıyormuş ama ben haşlamıyorum direk bol ve kızgın sıvı yağda kızartıyorum. Yağın soğumaması ve köftelerin dağılmaması için her defasında iki üç adet koymak gerekiyor tavaya.

Afiyet Olsun..


8.11.2009

MERCİMEK KÖFTESİ


Çok olmuştu mercimek köftesini yapalı ancak şimdi fırsat bulabildim eklemeye, bilmeyende yoktur sanırım ama olsun ben eklemek istedim çünkü çok seviyorum. Geçenlerde eşim bilgisayara format atmış bütün fotoğraflarım gitti en çok da yemek fotoğraflarıma üzüldüm kurtarabildiğim bir kaç tanesini eklemeye çalışacağım ama yorgunluktan canım hiç yazmak istemiyor bu aralar:(

Tarifi yemek günlüğümden almıştım çok güzel oluyor bu tarifle, sağolsun.

Malzemeler:
1 Su Bardağı İnce Köftelik Bulgur
2 Su Bardağı Kırmızı Mercimek
4 Su Bardağı Su
5-6 Dal Yeşil Soğan
1/2 Demet Maydanoz
2 Çorba Kaşığı Salça
2 Çorba Kaşığı Margarin (ben sıvı yağ kullanıyorum)
1 Adet Soğan
Tuz,pul biber ve arzu ettiğiniz baharatlar


Yapılışı: Mercimeği 4 su bardağı su ile haşlıyoruz,mercimeğin cinsine göre bazen biraz daha su eklemek gerekebiliyor. Mercimekler sararıp, yumuşayıp, suyunu çekince üzerine bulguru ekliyoruz. Üzerine bir kapak kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz.
Soğanı yemeklik doğruyoruz, margarin ve ya sıvı yağla biraz öldürüyoruz, salçayıda ekleyip iyice karıştırıp ocaktan alıyoruz.
Genişçe bir kaba maydonozu ve soğanı ince ince kıyıp karıştırıyoruz üzerine tuz, biber ve arzu ettiğimiz baharatları ekliyoruz.Mercimekli bulguru da üzerine ilave ediyoruz en son salçalı yağımızıda ekleyip iyice karıştırıyoruz. Elimizle köfte şekli verip servis ediyoruz.

Notlarım: Mercimeği haşlayınca biraz sulu bir kıvamı oluyor ama üzerine bulguru ekleyince epeyce sertleşiyor salçalı yağı ekleyince biraz yumuşuyor maydonoz ve soğanda hafif sulandığı için onlarda yumuşatıyor ve güzel bir kıvam alıyor. Önce sulu oldu diye sonra da sert oldu diye endişelenmeyin ben ilk yaptığımda olmadı zannetmiştim o yüzden sizinlede paylaşmak istedim.